Nobelprijswinnaar Abiy heeft krediet in thuisland Ethiopië bijna verspeeld

In Oslo wordt dinsdag de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan de Ethiopische minister-president Abiy Ahmed (43). Populair als hij is, is er inmiddels ook kritiek op hem.

David van Unen
Abiy Ahmed ondertekende maandag een Nobelprotocol in Oslo.  Beeld Tore Meek/AP
Abiy Ahmed ondertekende maandag een Nobelprotocol in Oslo.Beeld Tore Meek/AP

Maandag nog riepen de Verenigde Naties de regering van Abiy op om een einde te maken aan de praktijk dat staatsmaatschappij Ethio Telecom het internet te pas en te onpas afsluit.

Ook Abiy’s plan om ‘haatzaaien’ aan banden te leggen, stuit op kritiek. De VN wil dat Addis Abeba zijn wetsvoorstel aanpast, om zo de vrijheid van meningsuiting in Ethiopië te waarborgen. Juist de toestand van dat basisrecht in Ethiopië was een belangrijke reden dat de premier in oktober onderscheiden werd.

Begin oktober wees het Nobelcomité Abiy aan als winnaar van de Vredesprijs. Anderhalf jaar geleden werd hij premier van Ethiopië, toen hij als opvolger van de opgestapte Haile Mariam Desalegn de leiding kreeg over het Ethiopisch Democratisch Revolutionair Volksfront (EPRDF).

Abiy heeft sindsdien politieke gevangenen vrijgelaten en het verbod op oppositiepartijen opgeheven. Zijn regering schermt met een wereldrecord bomen planten. In juli zouden er 350 miljoen op één dag zijn gepland.

Vredesoverleg met Eritrea

Sinds zijn aantreden zijn vredesbesprekingen met buurland Eritrea heropend. In juli 2018 ondertekenden en hij en collega Isaias Afwerki uit Eritrea een ‘gemeenschappelijke verklaring van vrede en vriendschap’. Daarna is het echter stil gebleven. De heropende grens ging weer dicht en van de beloofde economische samenwerking is nog niet veel terechtgekomen.

Dat de premier bovendien de traditionele persconferentie die Nobelprijswinnaars houden overslaat, is volgens het Nobelcomité ‘zeer problematisch’. Critcasters verwijten Abiy dat hij lastige vragen over het niet verder uitwerken van het vredesbestand wil ontwijken.

De situatie doet denken aan Barack Obama, die tien jaar geleden ook net president van de Verenigde Staten was geworden toen hij de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Ook toen vroeg de buitenwacht zich hardop af of dat niet te vroeg was. En ook toen sloeg de winnaar zijn persconferentie over.

Meer over