Nobelprijs voor Natuurkunde naar onderzoekers zwarte gaten

De Nobelprijs voor de Natuurkunde is dit jaar voor de helft toegekend aan de Brit Roger Penrose en de andere helft aan de Duitser Reinhard Genzel en de Amerikaanse Andrea Ghez. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar zwarte gaten in de ruimte.

ANP
null Beeld EPA
Beeld EPA

Penrose ontwikkelde wiskundige methoden om de relativiteitstheorie van Albert Einstein te onderzoeken. Genzel en Ghez ontdekten de invloed van zwarte gaten op de banen van sterren.

Maandag werd al de Nobelprijs voor Geneeskunde toegekend. Deze werd gewonnen door onderzoekers Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles Rice. Het comité kent de prijs toe vanwege het ontdekken van en onderzoek naar het hepatitis C-virus. De drie mannen werken aan verschillende universiteiten en deden onafhankelijk van elkaar onderzoek naar het virus.

Hepatitis C kan leverkanker veroorzaken. Hepatitis A en B werden eerder ontdekt. Uit onderzoek bleek dat veel leverontstekingen nog steeds onverklaarbaar waren, die werden veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Door het onderzoek van de artsen zijn bloedtesten mogelijk geworden en zijn er miljoenen levens gered.

Meer over