Plus

Nigel Farage zet opnieuw de Britse politiek op haar kop

Niet Theresa May, niet Jeremy Corbyn, maar Nigel Farage (55) gaat aan kop in peilingen voor de Europese verkiezingen van volgende maand. Met een partij van nog geen half jaar oud zet hij opnieuw de Britse politiek op haar kop.

David van Unen
De nieuwe anti-EU-partij van Nigen Farage kan profiteren van verwarring gevestigde politieke orde. Beeld anp
De nieuwe anti-EU-partij van Nigen Farage kan profiteren van verwarring gevestigde politieke orde.Beeld anp

Het Verenigd Koninkrijk doet al tegen wil en dank mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Gevestigde partijen zien nu ook nog met lede ogen toe hoe beroepsprovocateur Farage ze opnieuw voorbijstreeft.

De voormalig voorman van de United Kingdom Independence Party (Ukip) richtte zijn Brexit Party pas in januari op, maar werd deze week door twee dagbladen aangewezen als de virtueel grootste Britse partij.

Wanneer de 73 Britse zetels in mei opnieuw verdeeld worden, is 23 procent van de stemmen volgens The Times voor Farage. The Evening Standard komt zelfs op 27 procent uit.

Die vooruitzichten zijn tekenend voor de status quo waarin de Britse politiek zich bevindt, drie jaar nadat het land per referendum heeft aangegeven uit de Europese Unie te willen treden. De kopstukken die in het Lagerhuis moeten bepalen hoe de brexit vorm krijgt, weten nog steeds niet hoe. Zij vervreemden de kiezers van zich, en die lopen in grote getale de gespreide armen van Farage in.

Glasheldere boodschap
Die heeft een glasheldere boodschap: het Verenigd Koninkrijk moet een soevereine staat zijn, die zelf wetten maakt en zelf zijn grenzen bewaakt. De brexit moet 'hard' zijn, en daar hoort een pakket met afspraken met de EU wat Farage betreft niet bij. Dat verhaal wijkt nauwelijks af van wat hij al 25 jaar verkondigt, maar verschilt op een essentieel punt van dat van Labour en de Conservatieven: het ís tenminste een verhaal.

Terwijl premier Theresa May de grootst mogelijke moeite heeft om Europa, het parlement en zelfs haar eigen partij achter zo'n deal te krijgen, is de harde lijn van Farage een warm bad voor Britten die het wachten moe zijn en van alle brexitperikelen af willen.

De afspraken waarmee May al tot drie keer toe is teruggekomen uit Brussel, zijn voor velen niet meer dan een slap aftreksel van hoe de brexit is bedoeld.

No-nonsense
In het Lagerhuis zit ondertussen geen andere partij die een concreet alternatief heeft. Ook niet Ukip, dat na het vertrek van Farage vooral verder naar rechts opschoof en geen rol van betekenis speelt.

Farage laat zich door het land rijden in bussen met de campagneslogan Leave Means Leave. Die no-nonsensebenadering spreekt kiezers aan, iets wat andere partijen met hun aanpak niet lijkt te lukken. "Ze doen precies wat er op de verpakking staat," zei Anthony Wells van het politieke onderzoeksbureau YouGov, dat de twee peilingen uitvoerde, deze week tegen The Times. "Als je voor de brexit bent, is er nu een partij die dat in haar naam draagt."

De vraag is hoe Labourleider Jeremy Corbyn naar de hernieuwde opmars van Farage kijkt. Plichtmatig voert hij nog achterkamergesprekken met May, maar het is algemeen bekend dat zijn partij het liefst nieuwe landelijke verkiezingen wil. In opiniepeilingen daarover gaat Labour nu nog aan de leiding, maar wie weet wat er gebeurt als verkiezingen daadwerkelijk worden uitgeschreven en de Brexit Party ook daaraan mee doet.

Met de terugkeer van Farage heeft het Leave-kamp nu één stem, en een harde ook. Britten die hun land het liefst in de Europese Unie zien blijven, moeten kiezen uit wel vijf partijen, die gezamenlijk nog niet half het kabaal produceren van Farage.
David van Unen

Meer over