Nieuws

Nieuwe studie bewijst: vaccinatie voorkomt overdragen coronavirus

Goed nieuws: vaccinatie tegen corona beschermt niet enkel de ingeënte persoon zelf, maar voorkomt ook besmetting van anderen, blijkt uit studies in Amerika en Israël. Immunoloog Ger Rijkers spreekt van bijzonder goed nieuws.

David Bremmer
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoewel artsen en wetenschappers het al vermoedden, was tot nu toe niet aangetoond dat vaccinatie tegen Covid-19 iemand ook niet langer besmettelijk maakt. ‘Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden,’ schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zijn website daarover.

Een studie van het Amerikaanse Centers of Disease Control and Prevention, de Amerikaanse evenknie van het RIVM, laat nu zien dat inenting met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, verspreiding van het coronavirus grotendeels voorkomt. Na de eerste prik slonk de kans dat de gevaccineerde toch nog iemand zou besmetten binnen twee weken 80 procent, na de vereiste tweede prik was die kans zelfs 90 procent kleiner geworden.

Echte wereld

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 3950 gezondheidswerkers, hulpverleners en anderen werknemers die beroepshalve een grote kans lopen op besmetting met het coronavirus. Tussen half december en half maart leverden zij wekelijks een neus-swab in voor een PCR-test, of ze nu coronasymptomen vertoonden of niet.

Rochelle Walensky, topvrouw van het CDC, spreekt van bijzonder goed nieuws. “Het onderzoek suggereert dat gevaccineerde personen het virus niet bij zich dragen en ook niet ziek worden. En dat zien we niet alleen in klinische onderzoeken, maar ook in de ‘echte wereld’,” aldus Walensky.

Mooie studie

De Nederlandse immunoloog Ger Rijkers, verbonden aan het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg is al even enthousiast. “De algemene redenering rond inenting was tot nu toe: je laat je vaccineren om zélf beschermd te zijn, eigenlijk een egoïstisch motief. Deze studie laat zien dat je anderen eveneens beschermt, er is nu dus ook een altruïstisch motief.”

Rijkers spreekt over een mooi opgezette studie, die hij eigenlijk zelf had willen doen in Tilburg. “We kregen de financiering er alleen niet voor rond.” Het onderzoek laat zien dat de circulatie van het virus door grootschalige vaccinatie enorm wordt teruggedrongen, stelt hij.

Met deze uitkomst kan de overheid jongeren straks beter motiveren zich te laten vaccineren, zegt Rijkers, die tevens hoogleraar biomedische wetenschappen is aan het Roosevelt University College te Middelburg. “Want nu hoor je nog wel eens: dat doe ik niet, want ik word toch niet ziek. Maar jongeren helpen dus ook anderen en dragen na vaccinatie niet meer bij aan het beruchte R-getal.”

Vaccinatiepaspoort

De uitkomsten van de Amerikaanse studie brengt een vaccinatiepaspoort een stuk dichterbij, denkt Rijkers. “Die discussie is gaande, maar het feit dat inenting besmetting grotendeels voorkomt, is een belangrijk argument om te zeggen: wie zich vaccineert mag weer naar de bioscoop, een restaurant of de disco.”

De uitkomsten van de Amerikaanse studie gelden voor zogenaamde mRNA-vaccins, zoals die van Pfizer/bioNTech en Moderna. Maar volgens Rijkers gelden ze waarschijnlijk ook voor andere typen vaccins, zoals dat van Janssen. “Dat moet uiteraard netjes worden aangetoond, maar het Leidse Janssenvaccin bestrijdt dezelfde component van het virus. Ik verwacht hetzelfde effect.”

Ger Rijkers, immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en hoogleraar biomedische wetenschappen aan het University College Roosevelt in Middelburg. Beeld GARN fotografie
Ger Rijkers, immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en hoogleraar biomedische wetenschappen aan het University College Roosevelt in Middelburg.Beeld GARN fotografie

De immunoloog ziet nog wel een ‘maar’ ondanks het feit dat de studie zeer recent is uitgevoerd. “Of de bescherming van de vaccins volgend jaar even groot is, moet blijken.” Dat geldt al helemaal voor de 80 procent bescherming na de eerste vaccindosis. “Die effectiviteit is slechts gemeten in de korte periode tussen de eerste en de tweede prik.”

Israëlische studie

Desalniettemin zijn de uitkomsten dus goed nieuws. Zeker nu het tijdschrift Nature vrijwel tegelijk een Israëlische studie naar de effectiviteit van het Pfizer/BioNTech-vaccin publiceerde, met een soortgelijk resultaat.

Gevaccineerden blijken ook in dat onderzoek nauwelijks nog de ziekte te verspreiden. Wel is het vaccin bij mensen boven de 80 jaar significant minder effectief en blijken personen met serieuze medische aandoeningen als diabetes of CPD er duidelijk minder door beschermd te worden.

Of het Amerikaanse CDC na de studie binnenkort zijn adviezen zal aanpassen en gevaccineerden bijvoorbeeld geen mondkapje meer hoeven te dragen, is nog onduidelijk. In de VS zijn momenteel al 142 miljoen prikken gezet met de vaccins van Pfizer en Moderna.

‘Vaccineren werkt’

Volgens CDC-baas Walensky bewijzen de uitkomsten van het onderzoek dat vaccineren werkt. “Deze resultaten bieden hoop aan de miljoenen Amerikanen die dagelijks tegen Covid-19 worden gevaccineerd en aan hen die binnenkort de gelegenheid krijgen hun mouw op te stropen voor vaccinatie. Deze geautoriseerde vaccins zijn het belangrijkste instrument om een ​​einde te maken aan deze verwoestende pandemie.”

Meer over