Plus

Nieuwe miljardenboete EU dreigt voor Apple om contactloos betalen

Het Amerikaanse techbedrijf Apple moet vrezen voor een nieuwe miljardenboete voor het schenden van Europese concurrentieregels.

Het Parool
Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager werkt Apple innovatie tegen doordat concurrenten van Apple Pay met vernieuwende ideeën de Apple-apparaten nu links laten liggen. Beeld Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager werkt Apple innovatie tegen doordat concurrenten van Apple Pay met vernieuwende ideeën de Apple-apparaten nu links laten liggen.Beeld Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

Volgens de Europese Commissie misbruikt Apple zijn marktmacht door een chip die contactloos betalen met iPhones en iPads vergemakkelijkt voor te behouden aan zijn eigen betaalsoftware. De belangrijke NFC-chip mag alleen worden gebruikt door Apple Pay.

Daarmee sluit Apple andere betalingsbedrijven zoals banken en het veelgebruikte PayPal buiten. Zij kunnen wel met bijvoorbeeld QR-codes werken, maar dat is minder snel, minder veilig en minder gemakkelijk. Bedrijven die gebruik willen maken van Apple Pay, moeten Apple een commissie betalen. Op Android-telefoons kan de NFC-chip op veel meer manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld om in te checken in het ov.

Apple zou de chip niet met andere ‘mobiele portemonnees’ dan Apple Pay willen delen omdat dat volgens het bedrijf minder veilig is. Verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager ziet voor die vrees geen grond. Apple werkt innovatie tegen doordat concurrenten van Apple Pay met vernieuwende ideeën de Apple-apparaten nu links laten liggen waardoor consumenten minder keus hebben, stelt Vestager.

De Europese Commissie gaat nader onderzoek doen. Als dat uitwijst dat Apple inderdaad de mededingings­regels heeft geschonden, dreigt een hoge boete. Die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van een van de waardevolste bedrijven van de wereld.

Apple laat in een reactie weten dat Apple Pay ‘slechts een van de opties’ is die Europese consumenten hebben om mee te betalen. Alle banken krijgen bovendien dezelfde voorwaarden van Apple waardoor er sprake is van ‘gelijke toegang’.

Het bedrijf liet verder weten in gesprek te blijven met Brussel ‘om te zorgen dat Europese consumenten toegang houden tot de betalingsoptie van hun keuze in een veilige omgeving’.

Voor Apple dreigen al miljardenboetes voor oneerlijke concurrentie in de markt voor het streamen van muziek en voor elektronische boeken (e-books). Eerder beboette de Europese Commissie het bedrijf in een belastingzaak, al vocht Apple die met succes aan.

Brussel heeft ook andere grote techbedrijven als Facebook en Google de afgelopen jaren hoge boetes opgelegd.

Meer over