Nieuwe biografie Greta Thunberg: ‘Ze leed aan anorexia’

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg kampte in haar jonge jaren niet alleen met autisme, maar ook met anorexia. Dat schrijft haar familie in een nieuwe biografie over Greta.

Het Parool
Greta Thunberg spreekt tijdens een klimaatstaking. Beeld EPA
Greta Thunberg spreekt tijdens een klimaatstaking.Beeld EPA

Het boek Our House is on Fire: Scenes of a Family and a Planet in Crisis is geschreven door de hele familie Thunberg. In het boek wordt beschreven hoe Thunberg als jong kind werd gepest en anorexia ontwikkelde.

“Ze verdween langzaam in een soort duisternis. Ze stopte met pianospelen. Ze lachte niet meer. Ze praatte niet meer. En ze stopte met eten,” vertelt haar moeder, de operazangeres Malena Ernman.

In twee maanden tijd verloor de klimaatactiviste 10 kilo. Ze kwam onder behandeling bij psychiaters die bij haar het syndroom van Asperger en een dwangstoornis vaststelden.

In het boek wordt beschreven hoe de ommekeer in Thunbergs eetstoornis kwam toen ze in gesprek raakte met een activist van Greenpeace tijdens de eerste schoolstaking voor het klimaat. Die bood haar veganistische Thaise noedels aan. “Ze neemt een hap. En nog een. Greta blijft eten. Niet een paar hapjes maar de hele portie,” aldus haar moeder in de biografie.

Meer over