PlusAchtergrond

Netanyahu krijgt opnieuw de kans Israëlische regering te vormen

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft de huidige premier ­Benjamin Netanyahu van de rechtse Likudpartij gevraagd een nieuwe regering te vormen. Dat heeft het presidentiële kantoor woensdagavond bekendgemaakt.

Ghassan Dahhan
President van Israël Reuven Rivlin draagt tijdens een persconferentie in Jeruzalem premier Benjamin Netanyahu op een nieuwe regering te vormen. Beeld AFP/Menahem Kahana
President van Israël Reuven Rivlin draagt tijdens een persconferentie in Jeruzalem premier Benjamin Netanyahu op een nieuwe regering te vormen.Beeld AFP/Menahem Kahana

Coalitiegesprekken tussen Netanyahu en Benny Gantz van het blok Blauw en Wit, dat bij de verkiezingen de grootste werd, zijn op niets uit­gelopen. Netanyahu heeft nu 28 dagen de tijd om een nieuwe regering te vormen. Mocht hij er dan nog niet uit zijn, dan kan die termijn nog eens worden verlengd met veertien dagen. Rivlin liet echter weten dat hij niet verplicht is om zo’n verzoek goed te keuren. Het centrumlinkse blok Blauw en Wit van Gantz won vorige week de verkiezingen en behaalde 33 van de 120 zetels in het parlement. De Likud-partij van Netanyahu behaalde 32 ­zetels.

Geen meerderheid

“Het is duidelijk dat Netanyahu noch Gantz de benodigde 61 zetels heeft om een regering te vormen,” stelde Rivlin. En toch wijst hij Netanyahu aan als formateur. Volgens Rivlin zijn de kansen van de zittende premier om een regering samen te stellen ‘op dit moment beter’ dan die van Gantz. Zo zouden tien Arabische parlementariërs, die Gantz verkiezen boven Netanyahu, niet aan een regering willen deelnemen, waardoor Gantz geen meerderheid krijgt.

Vlak na de bekendmaking dat Ne­tan­yahu opnieuw een regering mag formeren, zocht de premier toenadering tot Gantz. Hij vroeg hem deel uit te maken van een nieuwe regering van eenheid.

Netanyahu, die drie strafzaken boven het hoofd heeft hangen, regeert Israël al jaren met rechtse coalities. Met een nieuwe termijn kan hij als premier ook aanklagers van justitie op afstand houden. Een nieuwe regering vormen wordt evenwel lastig. In april waren in Israël ook al verkiezingen, maar door de politieke impasse die daarop volgde, moesten de inwoners deze maand opnieuw naar de stembus.

Meer over