‘Negen doden bij Israëlische aanval in Syrië’

Bij Israëlische luchtaanvallen in Syrië zijn donderdag negen strijders omgekomen die vochten aan de kant van het regime van president Bashar al-Assad. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

ANP/Het Parool
Een volgens een Syrisch persbureau luchtafweergeschut dat een Israëlische raket onderschept (2018). Beeld AFP
Een volgens een Syrisch persbureau luchtafweergeschut dat een Israëlische raket onderschept (2018).Beeld AFP

De aanvallen vonden plaats op stellingen van het Syrische regeringsleger in de centrale regio Hama, waar ook Iraanse militairen aanwezig zijn. Volgens het Observatorium zijn de doden regeringssoldaten of Iraanse strijders.

Het dodental kan nog verder oplopen doordat een aantal mensen zwaargewond is geraakt door de luchtaanvallen, meldde het Observatorium. Israël heeft nog niet officieel gereageerd.

Islamitische Staat

Ondertussen is terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) weer volop actief met grootschalige aanvallen in Syrië en vooral Irak.

Sinds het begin van de ramadan tot eind mei heeft IS de verantwoordelijkheid opgeëist voor meer dan 260 aanslagen in alleen al Irak. Daarbij vielen 426 doden en gewonden. Volgens de eigen propagandakanalen had IS een ‘uitputtingscampagne’ ontketend met een reeks aanslagen in het verloren kalifaat, dat een flink deel van Syrië en Irak besloeg, maar ook van Egypte, Nigeria, Niger, Congo en Mozambique.

Volgens IS-specialist Hassan Hassan, medeauteur van de bestseller ISIS: Inside the Army of Terror, lijkt de terreurorganisatie twee grote tegenslagen nu te boven. De ineenstorting van het kalifaat en – zes maanden geleden – de dood van leider Abu Bakr al-Baghdadi zijn kennelijk verwerkt. Dat wordt vertaald naar meer en meer nieuwe acties, aldus Hassan Hassan. Hij waarschuwt voor een gevaarlijke heropleving van de internationale IS-terreur in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian.

De jihadisten ruiken weer kansen dankzij twee ongedachte bondgenoten: het coronavirus én de aanhoudende conflicten in de regio tussen tegenstanders. In maart riep IS zijn aanhangers zelf al op gebruik te maken van het coronavirus, omdat tegenstanders erdoor waren afgeleid.

Meer over