PlusReportage

Nederlandse politie let in Belgisch Knokke op Nederlandse tieners: ‘Amsterdaaaaam’

Een Nederlandse agent in Knokke-Heist. Nederlandse jongeren veroorzaakten de afgelopen jaren de nodige overlast in de Belgische badplaats. Beeld BELGA
Een Nederlandse agent in Knokke-Heist. Nederlandse jongeren veroorzaakten de afgelopen jaren de nodige overlast in de Belgische badplaats.Beeld BELGA

Op Mallorca patrouilleren deze zomer voor het eerst Nederlandse agenten om Nederlandse tieners in toom te houden. In de Belgische badplaats Knokke-Heist gebeurt dat al langer. De Vlaamse politie is blij met de assistentie. ‘Nederlandse jongeren willen hier iets te graag in discussie.’

David Bremmer en Cyril Rosman

Een Nederlands meisje staat naast het statige stadhuis van de Belgische gemeente Knokke-Heist. Jaar of 17, spijkerbroek en een naveltruitje. Het is half één in de nacht van zaterdag op zondag. Het meisje buigt voorover en kotst in de keurig geknipte heg van het stadhuis. Haar vriendin houdt haar lange haren naar achteren zodat ze zichzelf niet bevuilt.

Honderd meter verderop loopt een Nederlandse jongen, jaar of 16. “Zooooo, jij bent lekker,” roept hij naar een (ander) meisje. En hij probeert naar haar te fluiten. “Houd je kankermuil, joh,” schreeuwt ze terug.

Welkom op het Alfred Verweeplein. Normaliter het epicentrum van het uitgaansleven in Knokke-Heist, maar in deze zomerweken eerder een buitenplaats van Hilversum en ’t Gooi. Al zomers lang komen in juli en augustus honderden, misschien wel duizenden piepjonge Nederlandse scholieren uit die regio naar de Belgische badplaats om, zonder ouders, vakantie te vieren.

‘Altijd die Nederlanders’

Het liep de afgelopen twee zomers te vaak uit de klauwen in Knokke, op zo'n tien kilometer van de Nederlandse grens. Jonge, dronken Nederlanders gingen op de vuist – met Belgen, met elkaar én met de Belgische politie. “Het is altijd hetzelfde met Nederlanders,” verzuchtte burgemeester Leopold Lippens in 2020 toen hij de uitgaansbuurt moest leegvegen. Jongeren weigerden na de door corona vervroegde sluitingstijd van 01.00 uur te vertrekken.

Om de jongeren een beetje in toom te houden, krijgt de Vlaamse politie in Knokke sinds vorig jaar in de zomer assistentie van Nederlandse collega’s. Afgelopen weekend maakten ze voor het eerst hun rondjes, met een ‘lopende’ politieagent en twee te paard. Rond een uur of elf ’s avonds begonnen hun patrouilles.

Waarom Gooise tieners uitgerekend naar Knokke-Heist gaan, de badplaats die eigenlijk toch mikt op het wat sjiekere, Belgische publiek? “Dat is traditie, meneer,” zegt een jongen uit Hilversum, omringd door vier vrienden. “Mijn broer ging hier ook heen in de zomer dat hij van de vierde naar de vijfde klas ging.” Een vriend: “En mijn zus ook. Volgende zomer ga je dan naar Albufeira en de zomer daarna naar Cherso (Chersonissos in Griekenland, red).”

Dat de traditie juist hier is ontstaan, is geen toeval. “In België mag je op je zestiende al bier drinken in het café,” lacht de al redelijk aangeschoten groep. Ze hebben voor vier nachten een appartement gehuurd. “Dat mag eigenlijk pas als je 18 bent, maar dan kan een vader het gewoon huren, he.”

Of zij, en hun ouders, weten dat het hier de afgelopen jaren vaak uit de hand liep? “Ja joh, maar wij zijn hier om het veilig te houden.” Het is de bravoure van een jongen van 16. Het gesprek eindigt abrupt als er een groep meisjes voorbij loopt. “Sorry man, maar die kennen we.”

Ouders regelen snel een advocaat

Steve Desmet, korpschef van de politie Knokke-Heist, ziet vooral ‘grote groepen Nederlandse jongeren uit Amsterdam, Hilversum, de Gooi en Vecht die zich hier in de zomer in het nachtleven mengen’. “Ze zijn 16, 17, 18 jaar en vaak voor het eerst zonder ouders op vakantie. Overmatig alcoholgebruik zorgt regelmatig voor vechtpartijen en opstootjes.”

Wat Desmet ook ziet is een nogal zelfverzekerde houding onder de Hollandse tieners. “Ze laten zich weinig gezeggen, willen voortdurend in discussie met de politie en als we ingrijpen hebben hun ouders al snel een advocaat.” De politiechef is blij met de aanwezigheid van Nederlandse politiemensen naast zijn eigen agenten. “Het helpt. Het praat toch net wat gemakkelijker, de jongeren worden zo wat meer uit de anonimiteit getrokken.”

Waar de wat duurdere restaurants in Knokke aan de boulevard zitten, is het tienervertier geconcentreerd op het Alfred Verweeplein, iets verder van het strand. Daar zijn een paar feestcafés, met vooral veel terras. Een groep jongens komt aanlopen en schreeuwt ‘Amsterdaaaaaaaam’. Frederique en Amy (uit Hilversum en Bussum): “Waarom Knokke? Hier kun je drinken en zijn je ouders niet in de buurt. En we kennen hier veel mensen, onze halve school is er.” En: “Maar het is hier ook best mooi hoor, het strand is leuk.”

Wijkagent uit Gooi- en Vechtstreek

Niet alleen de halve school is vanuit het Gooi in Knokke neergestreken, ook de wijkagent. Maureen Wildvank, normaliter Wijkagent-Jeugd in de Gooi- en Vechtstreek Noord, draait sinds vrijdag tien nachtdiensten achter elkaar in Knokke-Heist.

Rond middernacht staat ze op het Verweeplein. “Toen ik hier rond liep herkende ik al gelijk wat gezichten. Niet omdat het raddraaiers zijn hoor, maar ik kom ook vaak op middelbare scholen om voorlichting te geven.”

De wijkagent ziet zeker het nut van haar inzet ruim tweehonderd kilometer verderop. “Je merkt dat jongeren anders op jou reageren dan op Belgische agenten. Misschien omdat het uniform vertrouwder is. Wij opereren ook iets minder statisch dan de Belgische politie.” Dan moet Wildvank weg. Haar Belgische collega krijgt een melding over de portofoon: er staat ergens een jongen een paal uit de grond te trekken.

De nacht van vrijdag op zaterdag verliep rustig. Er werden enkele aanhoudingen verricht. De politiechef: “Maar dat is elk weekend zo, ook met Belgische jongeren.” De nacht van zaterdag op zondag lijkt eveneens niet tot grote calamiteiten te hebben geleid. De Nederlandse agenten blijven nog de hele zomer. Eind juli komen er ook nog agenten met honden.

Ondertussen, iets meer dan een kilometer van het Verweeplein, aan de boulevard, zucht de Belgische ober van café-restaurant De Cambridge maar eens als er een groepje Nederlandse jongens met een krat bier naar het donkere strand loopt. “De ouders van die kinderen vinden dat zeker goed, dat ze hierheen komen. Maar ik ben blij dat ze vooral op het plein blijven. Doe mij hier dan maar de rustige mensen...”

Meer over