Nederlandse passagiers cruiseschip Westerdam geland op Schiphol

Een groep van 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip Westerdam is vrijdagochtend geland in Nederland. Turkije vroeg het toestel, met aan boord onder meer Nederlanders en Belgen, onderweg om te keren. Daarop week het uit naar Karachi in Pakistan om te tanken.

Bonne Kerstens
Familie en vrienden wachten passagiers op van het cruiseschip de Westerdam.  Beeld ANP
Familie en vrienden wachten passagiers op van het cruiseschip de Westerdam.Beeld ANP

De 39 Nederlandse passagiers zijn samen met tientallen andere passagiers van het schip donderdag vertrokken met vlucht TK 3441 uit Cambodja, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Alle passagiers zijn negatief getest op het nieuwe coronavirus. De vlucht werd uitgevoerd door Turkish Airlines. Rederij Holland America Line (HAL) heeft de terugvlucht georganiseerd, in overleg met de Nederlandse overheid.

De Nederlandse passagiers die vrijdag zijn geland worden de komende twee weken gemonitord door de GGD, die de passagiers heeft opgevangen op Schiphol. Daar heeft de GGD de passagiers onder meer gevraagd hoe het met ze gaat, hoe ze zich voelen en of ze nog vragen hebben. Daarna kunnen ze gewoon doorreizen naar huis, vanwaar de regionale GGD ze verder zal volgen. Die zal ze volgens een woordvoerder van de GGD Kennemerland onder meer vragen hun temperatuur op te nemen.

De tientallen buitenlandse passagiers die met hetzelfde vliegtuig uit Cambodja zijn gekomen, krijgen een briefing van de GGD en kunnen daarna doorreizen naar huis. Sommige buitenlandse passagiers zullen vrij snel kunnen doorreizen, anderen moeten mogelijk in Nederland overnachten, aldus de GGD-woordvoerder. Die laatste groep wil de GGD zolang ze hier zijn, monitoren.

Belgen in isolatie

Aan boord waren ook tien Belgische passagiers. Zij zullen na hun terugkeer in België in isolatie worden geplaatst. De Belgen zijn negatief getest op het virus.

Onderweg naar Amsterdam werd het toestel om onbekende redenen door de Turkse luchtverkeersleiding gevraagd om te keren. HAL meldt op Twitter dat het vliegtuig daarom uitweek naar Karachi in Pakistan, waar het bijtankte. Daarna vloog het vliegtuig verder richting Nederland. Daar is het vanmorgen om 06.30 uur geland.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken laat op Twitter weten blij te zijn dat de vlucht is geland. ‘Hiermee komt een einde aan een periode van onzekerheid. Welkom thuis.’

Het schip Westerdam, met aan boord 1455 passagiers – waaronder 91 Nederlanders – en 802 bemanningsleden, vertrok 1 februari vanuit Hongkong en zou 15 februari aankomen in het Japanse Yokohama. Veel landen waren bang dat er een uitbraak van het nieuwe coronavirus aan boord zou komen en weigerden het schip om die reden. Cambodja besloot het schip wel aan te laten meren.

Een groot deel van de passagiers mocht het schip eind vorige week al verlaten. Maar nadat er tóch een corona-geval aan boord bleek, moest de rest blijven. Alle passagiers zijn nu van boord. Het schip blijft nog enkele dagen liggen in de haven van Sihanoukville, totdat ook alle 747 bemanningsleden zijn getest. HAL heeft alle cruises met de Westerdam tot en medio mei opgeschort.

De Westerdam. Beeld AFP
De Westerdam.Beeld AFP
Meer over