PlusNieuws

Nederlands model Xueli Abbing wordt VN-ambassadeur tegen discriminatie

De Nederlands-Chinese Xueli Abbing, die geboren is met albinisme, wordt ambassadeur voor VN-organisatie Unesco. Ze gaat zich wereldwijd bezighouden met de strijd tegen discriminatie en racisme.

Frank Renout
 De Nederlands-Chinese Xueli Abbing gebruikt haar modellenwerk om aandacht te vragen voor discriminatie in het algemeen en albinisme in het bijzonder. Beeld Getty Images
De Nederlands-Chinese Xueli Abbing gebruikt haar modellenwerk om aandacht te vragen voor discriminatie in het algemeen en albinisme in het bijzonder.Beeld Getty Images

In Parijs was maandagavond de ceremonie waarbij fotomodel Xueli Abbing (17) officieel tot ‘goodwill’-ambassadeur werd benoemd door Unesco-directeur Audrey Azoulay. “Ik ben echt heel erg vereerd dat ik dit mag gaan doen,” zegt Abbing. “We zijn al een jaar in stilte bezig met de voorbereidingen, maar nu is het echt zo ver. Ik heb net mijn speech gehouden hier in Parijs, voor een hele zaal, en ik had nog nooit in mijn leven gespeecht. Ik was zenuwachtig!”

In overleg met Unesco zal ze haar ‘talent, ervaring en reputatie’ gaan inzetten om wereldwijd mensenrechten te promoten. Abbing: “Ze gaan me een programma met activiteiten voorleggen en ik mag zelf ook voorstellen doen. Ik ben nu bijvoorbeeld al bezig met een podcast, met interviews over albinisme. Ik wil masterclasses gaan geven over discriminatie. En ik wil vooral op heel veel plekken in de wereld mijn gezicht laten zien en spreken met mensen.”

Icoon met invloed

De VN-organisatie voor Cultuur, Onderwijs en Wetenschap wil de Nederlandse tiener inzetten als een icoon met invloed. ‘Xueli verzet zich tegen stereotypes in de modewereld en gebruikt haar beroemdheid om de ideeën van mensen over albinisme te veranderen,’ schrijft Unesco in een verklaring. ‘Ze wil dat haar eigen levensverhaal hoop en inspiratie biedt aan mensen die als ‘anders’ worden gezien.’

Abbing is van oorsprong Chinees maar werd door haar ouders te vondeling gelegd. Ze lijdt aan albinisme: een genetische afwijking die zorgt voor verminderd pigment. Daardoor zijn haar huid en haren uitzonderlijk licht en wit en werken haar ogen slecht: ze ziet maar 8 tot 10 procent.

Warm welkom

In China wordt de aandoening niet of nauwelijks geaccepteerd, en Abbing kwam in een weeshuis terecht. Daar werd ze Xue Li genoemd, wat Chinees is voor ‘prachtige sneeuw’.

Toen ze 3 jaar oud was, werd ze geadopteerd door de Rotterdamse Joeke Abbing. Ze kreeg een warm welkom én een nieuw thuis, waar respect centraal stond. “Mijn moeder leerde me geen oordeel te hebben over anderen,” vertelde Abbing eind vorig jaar nog in het AD.

Abbing deed de afgelopen jaren al vrijwilligerswerk om aandacht te vragen voor albinisme. Maar ze werd ook ontdekt als model.

In 2016 deed ze mee aan een modeshow in Hongkong. Daarna kreeg ze een contract bij het ‘inclusieve’ internationale modellenbureau Zebedee en verscheen ze in 2019 in de Italiaanse Vogue. Modehuis Kurt Geiger vroeg haar mee te doen aan een ‘diversiteitscampagne’.

Van vondeling naar fotomodel

Van vondeling naar fotomodel’, kopte het AD al in 2017 over haar. Ze gebruikt haar modellenwerk aan de lopende band om aandacht te vragen voor discriminatie in het algemeen en albinisme in het bijzonder. Tegen de Britse BBC zei ze een jaar geleden dat ze de wereld wilde veranderen. “Nou ja, je moet ook realistisch zijn,” zegt ze nu. “De wereld veranderen kan niet. Kijk maar naar de oorlog in Oekraïne. Maar je kunt wel proberen de wereld een stukje mooier te maken. Dat is hard werken. En dat is wat ik wil doen: hard werken.”

Niet alleen via de camera of op de catwalk, trouwens. “Model zijn is leuk hoor,” zegt Abbing. “Maar dat houdt een keer op, als je over de datum bent. En er is ook gewoon een leven naast én na het model-zijn. Ik wil er zijn voor mensen, ik wil iets in de zorg doen, ik wil voorlichting geven over albinisme.”

Haar baan bij Unesco is onbetaald. “Ik wil er ook geen geld voor. Het werk is echt, zoals de naam al zegt, ‘goodwill’. Het geld dat ik verdien met modellenwerk investeer ik in mijn eigen studies of geef ik aan goede doelen.”

Meer over