Nederlands marineschip verliest 4000 liter smeerolie in Oostzee

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft afgelopen maand ongeveer 4000 liter smeerolie verloren. Dat gebeurde in de Oostzee, waar het fregat deel uitmaakte van het Navo-vlootverband Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1), meldt het ministerie van Defensie.

Het Parool
Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën bij zijn vertrek uit Den Helder, op 22 maart 2022.  Beeld ANP /  ANP
Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën bij zijn vertrek uit Den Helder, op 22 maart 2022.Beeld ANP / ANP

De Navo-flitsmacht bestaat al sinds 2003, maar is dit jaar wegens de Russische inval in Oekraïne voor het eerst geactiveerd voor de collectieve verdediging van het bondgenootschap.

Omdat de olie in kleine delen weglekte, viel het lek niet direct op. De bemanning merkte de lekkage pas op toen al duizenden liters olie waren weggevloeid. Het lek is vervolgens gedicht. de oorzaak ervan is nog niet bekend. Het schip ligt inmiddels in Lissabon voor een havenbezoek.

SNMG1 is voornamelijk actief op de noordelijke Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee. Nederland voert heel 2022 het commando over de maritieme taakgroep. De leiding ligt bij commandeur Ad van de Sande. Van de flitsmacht moet een afschrikkende werking richting Rusland uitgaan, zei Navo-baas Jens Stoltenberg in februari.

Meer over