Nederlanders opgeroepen Bagdad te verlaten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders in Irak geadviseerd Bagdad te verlaten ‘als dit kan op een veilige manier’.

Bob van Huet
Een Amerikaanse vlag is in Bagdad op straat geschilderd zodat auto's eroverheen kunnen rijden. Westerse regeringen vrezen voor represailles na de dood van de Iraanse generaal Soleimani.  Beeld AFP
Een Amerikaanse vlag is in Bagdad op straat geschilderd zodat auto's eroverheen kunnen rijden. Westerse regeringen vrezen voor represailles na de dood van de Iraanse generaal Soleimani.Beeld AFP

Het dringende advies komt omdat onrust en nieuwe gewelddadigheden worden verwacht in de hoofdstad van Irak na de moord op de Iraanse generaal Soleimani.

De Amerikaanse ambassade in Bagdad raadt landgenoten aan het land onmiddellijk te verlaten. De VS hebben op het vliegveld van Bagdad onder anderen de in Iran erg populaire generaal Qassem Soleimani met een drone-aanval gedood. Washington vreest dat pro-Iraanse sjiitische milities wraak willen nemen op Amerikanen in het land.

Zij krijgen het advies het land zolang het nog kan per vliegtuig te verlaten of anders over land naar een buurland te gaan. De Franse ambassade heeft Fransen geadviseerd uit de buurt te blijven van samenscholingen.

Meer over