Nieuws

Nederland steekt 1 miljoen euro in heropening vliegveld Kabul

Nederland wil Turkije helpen bij de heropening van het vliegveld in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het kabinet heeft via Qatar 1 miljoen euro toegezegd. Dat geld gaat naar ‘technische assistentie’.

Hanneke Keultjes
Het vliegveld van Kabul is momenteel in handen van de Taliban. Beeld Los Angeles Times via Getty Images
Het vliegveld van Kabul is momenteel in handen van de Taliban.Beeld Los Angeles Times via Getty Images

Het vliegveld van Kabul is dicht sinds de laatste Amerikaanse troepen er op 30 augustus vertrokken. Duizenden mensen konden niet voor de deadline geëvacueerd worden naar westerse landen. Om de evacuaties weer op te starten, is het cruciaal dat het vliegveld weer open gaat.

Ook de Taliban willen het vliegveld heropenen. De machthebbers hebben Turkije om hulp gevraagd, omdat dat land de afgelopen jaren al de beveiliging van de luchthaven heeft verzorgd. Turkije heeft hulp toegezegd.

Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag voert een diplomatiek offensief om landgenoten en Afghanen met een band met Nederland te helpen bij een vertrek uit Afghanistan. Daarvoor is ze deze week al in Qatar en Pakistan geweest. De Pakistaanse hoofdstad Islamabad is de afgelopen periode gebruikt als bestemming van de Nederlandse evacuatievliegtuigen. In Qatar sprak een hoge ambtenaar van Kaag woensdag voor het eerst direct met de Taliban, die een vertegenwoordiging hebben in de hoofdstad Doha.

Zeshonderd mensen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zo’n zeshonderd mensen in beeld waarmee wordt gesproken over hoe zij geholpen kunnen worden bij het verlaten van Afghanistan. Het ministerie probeert zoveel mogelijk contact te houden, meldt het departement aan het ANP. Wel benadrukt Buitenlandse Zaken dat de aantallen continu veranderen.

De groep bestaat vooral uit Nederlanders, statushouders en familie­leden die in aanmerking komen voor gezinshereniging. Dat zijn ongeveer vijfhonderd mensen. Daarnaast gaat het om twee ambassademedewerkers en zo’n 23 lokale medewerkers van de Europese Unie, de Navo of de Verenigde Naties.

Nog eens 56 Afghanen vallen onder de motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Daarin wordt gevraagd om ook bescherming en hulp te bieden aan ‘medewerkers die de Nederlandse overheid hebben bijgestaan (onder meer bewakers, judiciële medewerkers, koks, chauffeurs), medewerkers van Nederlandse ontwikkelingsprojecten, mensenrechten- en in het bijzonder vrouwenrechtenverdedigers, fixers van journalisten en journalisten’.

Inmiddels zijn 2500 mensen geëvacueerd, van wie 1600 in Nederland zijn of hierheen komen. Naar verluidt zijn er inmiddels 15.000 tot 16.000 meldingen van mensen die hulp willen bij het departement binnengekomen. Hoeveel van hen om asiel hebben gevraagd is niet duidelijk.

Meer over