Navo vreest hardere oorlog in Oekraïne met meer doden en verwoestingen

De Navo verwacht de komende dagen een intensivering van de oorlog in Oekraïne met meer doden, gewonden, menselijk leed en verwoestingen.

Frans Boogaard
Navotopman Jens Stoltenberg bij een bijeenkomst met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Navolanden. Beeld AP
Navotopman Jens Stoltenberg bij een bijeenkomst met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Navolanden.Beeld AP

Navotopman Jens Stoltenberg zei dat vrijdagmiddag na afloop van een bijeenkomst met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Navolanden. Stoltenberg leidt dat af uit de hoeveelheid zware wapens die de Russen nog steeds naar Oekraïne brengen. Stoltenberg wijst ook op de intensieve aanvallen op steden in Oekraïne en afgelopen nacht op de Zaporizjakerncentrale, de grootste van Europa, in het zuidoosten van Oekraïne.

Ondanks de verergerende situatie overweegt de Navo geen no-flyzone boven Oekraïne. Ze zou die dan ook moeten handhaven en dat zou het bondgenootschap in direct conflict kunnen brengen met Rusland. “We zouden dan Russische vliegtuigen moeten neerschieten. Hoe pijnlijk ook (voor Oekraïne, red.), dat kunnen we niet doen. Er gaan geen Navovliegtuigen naar het Oekraïense luchtruim en geen Navotroepen naar Oekraïens grondgebied,” aldus Stoltenberg, die erkende dat de optie wel is ‘genoemd’.

“Onze hoofdtaak is de veiligheid van onze dertig lidstaten, van de 1 miljard mensen in onze landen,” gaat hij verder. “Wij zijn geen partij in dit conflict. Dat zou alleen nog maar tot meer slachtoffers en verwoestingen leiden.”

Dialoog

De Navo reageert wel op de voortgaande Russische troepenaanvoer, met name door een verdere versterking van zijn strijdkrachten op de oostflank. Duizenden extra troepen zijn al onderweg, 130 jachtvliegtuigen staan op high alert klaar en de Navo heeft meer dan 200 schepen in de regio. De Navo zal ‘elke centimeter’ eigen grondgebied verdedigen, aldus Stoltenberg. Hij toonde zich pessimistisch over de toekomst. Hij voorziet ‘een conflict voor jaren’ en stelde vast dat de relatie met Rusland ‘fundamenteel is veranderd’.

“Er staat veel op het spel. Het gaat om democratie of autocratie, om de wereld waarin wij willen leven.”

Ondanks de flink verstoorde relatie met het Kremlin houdt de Navo permanent de deur open voor hervatting van de dialoog met Rusland. Intussen blijft de Navo, of beter: haar lidstaten, ook zoveel mogelijk Oekraïne en andere partnerlanden zoals Georgië, Moldavië en Bosnië en Herzegovina helpen met leveranties van militair materieel, met name antitankwapens en luchtverdediging.

Meer over