Nieuws

Natuurbeschermers: Nederlandse subsidie voor biomassa vernielt natuur Amerika

Natuurbeschermers en burgerrechtenactivisten in het zuiden van de Verenigde Staten stellen dat Nederlandse miljardensubsidies voor ­biomassa de Amerikaanse natuur slopen en inwoners ziek maken.

Chris van Mersbergen
Bomen sneuvelen voor de productie van biomassa. Beeld Bloomberg via Getty Images
Bomen sneuvelen voor de productie van biomassa.Beeld Bloomberg via Getty Images

De Amerikanen roepen de Nederlandse politiek op te stoppen met subsidies voor biomassa zoals ­samengeperste houtkorrels, de zogeheten pellets, die worden verbrand in biomassacentrales.

“Nederland zou zijn ogen niet moeten sluiten voor de mensenrechtenschendingen die het gevolg zijn van jullie klimaatbeleid,” zegt Katherine Egland van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging NAACP. Andrew Whitehurst van natuurorganisatie Healthy Gulf: “Onze natuur wordt in gevaar gebracht, zodat jullie kunnen pronken met jullie klimaatbeleid. Het is oneerlijk.”

Wilde dieren

Onder meer energiebedrijf RWE gaat op grote schaal houtpellets importeren uit de VS voor zijn kolencentrales in Geertruidenberg en de Eemshaven en krijgt daarvoor 2,6 miljard subsidie. Biomassa speelt een grote rol in de Nederlandse klimaatplannen, zelfs al waarschuwt EU-wetenschapspanel Easac dat biomassacentrales allesbehalve klimaatneutraal zijn.

Het bestuur van de staat North Carolina, waar veel pelletfabrieken verrijzen, schrijft in beleidsplannen dat ‘het op grote schaal gebruiken van onze natuurlijke hulpbronnen om buitenlandse klimaatdoelstellingen te halen op nationaal en internationaal niveau bestreden moet worden’.

Volgens natuurorganisaties brengt de pelletproductie bossen, rivieren en leefgebieden van wilde dieren ernstige schade toe. Pelletfabrieken staan doorgaans in de buurt van arme gemeenschappen. Bewoners klagen over ziekmakende giftige stoffen.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zegt dat de eisen die Nederland aan biomassa stelt tot de strengste ter wereld behoren. Pellets moeten een duurzaamheidscertificaat hebben.

In de praktijk betekent dit dat Amerikaanse boseigenaren die hout leveren voor de Nederlandse markt, een speciaal formulier moeten ondertekenen. Maar de voor de certificeringseisen verantwoordelijke Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zegt geen zicht te hebben op hoe dit ter plaatse wordt gecontroleerd.

Diemen

Bij Diemen bouwt Vattenfall de grootste biomassacentrale van Nederland. Het energiebedrijf wil niet zeggen waar het de biomassa vandaan gaat halen, maar noemde eerder het zuiden van de VS en de Baltische staten als mogelijkheid. Vanuit Estland werd onlangs ook gewaarschuwd voor overexploitatie van bossen en een ‘houtkoorts’ opgeroepen door Nederlandse biomassasubsidies.

Meer over