Nabestaanden niet geïnformeerd over botsproef met lijken

In Frankrijk zijn stoffelijke overschotten die ter beschikking waren gesteld aan de wetenschap, gebruikt voor crashtests met auto’s. Ook werden er experimenten in het leger mee gedaan.

Frank Renout
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dat is onthuld op de Franse televisie. Journalisten legden de hand op een rapport van de Inspectie der Wetenschappen, de Igas. Die onderzocht één van de grootste anatomische centra van Europa, het CDC, verbonden aan de Universiteit Parijs-Descartes. ‘Lichamen werden ter beschikking gesteld aan de automobielsector voor crashtests,’ staat in het rapport.

Er werden contractuele afspraken over gemaakt. Voor een stoffelijk overschot werd 900 euro betaald, voor losse lichaamsdelen 400 euro.

Die werkwijze is niet illegaal, maar de nabestaanden wisten van niets. Het gebeurde heimelijk. “Op papier zag het er allemaal netjes uit. Er werd gezegd: u helpt de goede zaak,” vertelde een mevrouw op tv van wie de moeder haar lichaam beschikbaar stelde na haar dood. “Maar niemand heeft gezegd: we gaan uw lichaam straks misschien met 150 kilometer per uur tegen een muur laten botsen.”

De werkwijze wordt bevestigd door oud-bestuurders van de universiteit en door het studiecentrum dat de crashtests uitvoerde, Ceesar. Het testcentrum verdedigde de werkwijze. “We zijn verplicht om kadavers te gebruiken als we serieuze onderzoeksresultaten willen,” zei wetenschappelijk directeur Olivier Gagey op de televisie. Hij voegde eraan toe dat in het Franse leger soortgelijke experimenten met stoffelijke overschotten zijn gedaan. “Militairen moeten getraind worden op flinke schokken. Wat gebeurt er als hun wagen op een mijn rijdt? Hoe kan je inzittenden dan het best beschermen?”

Justitie doet al langer onderzoek naar het anatomisch centrum CDC en de Universiteit Parijs-Descartes. Zo’n 170 nabestaanden hebben een aanklacht ingediend.

Aanleiding voor het onderzoek was een reportage in een weekblad. In het centrum lagen lichamen en ledematen slordig over elkaar heen. Armen waren aangevreten door muizen. Koelcellen konden niet meer dicht door de roest.

Meer over