Na nummer over fraude met coronasteun zit rapper Nuke Bizzle nu in de cel

Een Amerikaanse rapper die in een muziekvideo pochte stinkend rijk te worden door te frauderen met de speciale coronawerkloosheidsuitkeringen is opgepakt voor fraude.

Tom Kieft
Screenshot uit Nuke Bizzles videoclip Drip Like This Freestyle. Beeld -
Screenshot uit Nuke Bizzles videoclip Drip Like This Freestyle.Beeld -

De 31-jarige Fontrell Antonio ­Baines, artiestennaam Nuke Bizzle, wordt met een aantal mede­plichtigen door het Openbaar Ministerie ervan verdacht zeker 1,2 miljoen dollar (1 miljoen euro) overheidssteun oneigenlijk te hebben aangevraagd. Door verkeerde namen op te geven wist Baines volgens de aanklager 92 bankpasjes met coronasteun opgestuurd te krijgen naar zijn huis. Als de rapper schuldig wordt bevonden op alle aanklachten, kan hij tot wel 22 jaar achter de tralies belanden.

Nuke Bizzle rapte in een begin september uitgegeven track vrolijk over het gemak waarmee via identiteitsdiefstal, valse betaalpassen en onjuiste verblijfplaatsen uitkeringen kunnen worden geïnd. Het nummer heet zelfs EDD – naar de Californische instantie die de werkloosheidsuit­kering verstrekt.

Behalve in het rapnummer, deelde Baines volgens The New York Times ook herhaaldelijk op Instagram zijn enthousiasme over het gemak waarmee er gefraudeerd kan worden met de steunpakketten. De krant schrijft dat fraude met werkloosheidsuitkeringen sterk toegenomen is sinds de coronacrisis. In totaal zouden al 87.000 dergelijke zaken in behandeling zijn, tegenover 184 tussen januari 2018 en juni 2019.

Meer over