Plus

Mondkapje wordt overal norm in Europees ov, behalve in Nederland

Met de bus, metro of trein reizen mag in steeds meer landen alleen met een mondkapje op. Na Duitsland en Oostenrijk stellen ook België, Frankrijk, Italië en Spanje mondbescherming verplicht. In Nederland vragen ov-bedrijven het kabinet er nu ook om.

David Bremmer
Een man draagt een mondkapje in een bus in Italië.  Beeld EPA
Een man draagt een mondkapje in een bus in Italië.Beeld EPA

Nu de coronapandemie over zijn ergste piek heen lijkt, zien veel overheden in mondkapjes de manier om het openbare leven weer op te starten zonder het virus een tweede kans te geven. Inwoners van België, Italië en Spanje moeten vanaf maandag allemaal verplicht mondbescherming dragen als ze met het openbaar vervoer reizen.

De Spaanse overheid zal om dat mogelijk te maken liefst 13 miljoen mondkapjes uitdelen, maakte premier Pedro Sanchez bekend. De helft bij drukke ov-punten en de andere helft aan lokale overheden. In Italië heeft de overheid verordonneerd dat de prijs van een mondkapje maximaal 50 cent mag bedragen, zei premier Guiseppe Conti.

Medische beroepen

In België geldt de verplichting voor reizigers boven de 12 jaar. Nu scholen en bedrijven weer opstarten vreest de Belgische regering volle treinen en bussen. Bedoeling is dat elke Belg minstens één masker en twee filters krijgt. De echt professionele mondmaskers, onder meer van het FFP2-type, blijven voorbehouden voor de medische beroepen. In Frankrijk geldt de mondkapjes-eis vanaf 11 mei voor het openbaar vervoer en op middelbare scholen. Die starten dan namelijk weer op.

Andere Europese landen hebben mondkapjes al verplicht gesteld. In Duitsland geldt de eis sinds vorige week. De meeste Duitse deelstaten stellen mondbescherming in het gehele openbare leven verplicht: van openbaar vervoer tot winkels en supermarkten. Ook Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije stelden mondkapjes eerder al verplicht voor het ov en in winkels.

Mening gewijzigd

Op dit moment zijn, of worden, mondkapjes in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Slowakije, Spanje en Tsjechië verplicht. Tegelijk geldt de verplichting bij ons niet. Het RIVM dat het kabinet adviseert heeft steeds geroepen dat mondkapjes schijnzekerheid bieden, mede nu mensen ze niet goed gebruiken. Tegelijk hebben experts en virologen in andere landen hun mening over mondkapjes juist gewijzigd.

Vanuit vervoerders klinkt de roep in ieder geval steeds luider. In een vrijdag uitgebracht advies vraagt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) om mondkapjes verplicht te stellen voor zowel reizigers als personeel. Volgens onder meer NS en andere vervoerders is de 1,5 meter eis in het OV onwerkbaar.

Het kabinet zegt de roep van de vervoerders te horen en heeft advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT). Dat is bezig de voor- en nadelen van het dragen van mondkapjes in het OV te bestuderen, laat staatssecretaris Van Veldhoven weten. “We zien nu al dat het knelt,” zegt ze over de huidige situatie, waarbij eigenlijk alleen mensen met cruciale beroepen gebruik mogen maken van trein, metro en bus. Dat gebeurt in praktijk niet altijd.

NS: ‘mondkapjes onafwendbaar’

Volgens NS en andere vervoerders is er maar één uitkomst denkbaar, wil het openbaar vervoer tenminste rendabel kunnen draaien. Zonder mondkapjes is er voor maximaal een kwart van het normale aantal reizigers plek in de trein of metro. In bus of tram, die nog smaller zijn, is dat hoogstens 15 procent.

“Het is onafwendbaar dat reizigers in de trein mondkapjes gaan dragen,” stelde Roger van Boxtel, president-directeur van NS, dan ook afgelopen week. Pedro Peters, voorzitter van koepelorganisatie OV-NL en oud baas van de RET, zei afgelopen week in Hart van Nederland eveneens geen ander alternatief te zien om weer een substantieel aantal reizigers in bus, metro of trein toe te laten.

Meer over