Moeder overleden Duitse kinderen wordt aangeklaagd voor moord

De 27-jarige moeder van wie gisteren vijf kinderen dood in een woning in het Duitse Solingen werden gevonden, wordt aangeklaagd voor vijfvoudige moord. Dat maakte het Duitse Openbaar Ministerie vrijdagmiddag bekend op een persconferentie.

Chris van Mersbergen
null Beeld Hollandse Hoogte/EPA
Beeld Hollandse Hoogte/EPA

De moeder zou de kinderen - twee jongens van 8 en 6 en drie meisjes van 3, 2 en 1 jaar - verdoofd en verstikt hebben, stellen de aanklagers. De kinderen werden in de flatwoning in Solingen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, in hun bed gevonden, zonder sporen van fysiek geweld. Hoe ze exact om het leven zijn gekomen, is nog niet duidelijk. Volgens de onderzoekers zijn de kinderen tussen woensdagmiddag en donderdagmiddag om het leven gebracht.

Het oudste kind, een 11-jarige jongen, bleef ongedeerd. Hij was op school toen het drama plaatsvond en werd door zijn moeder na schooltijd op de trein naar zijn oma in Mönchengladbach gezet. De moeder probeerde zichzelf daarna van het leven te beroven door in Düsseldorf voor een trein te springen. Ze raakte daarbij wel gewond, maar verkeerde niet in levensgevaar. Ze ligt in het ziekenhuis, en kon door de politie nog niet worden verhoord.

Whatsapp-bericht

Kort voor haar zelfmoordpoging had de vrouw haar moeder een Whatsapp-bericht gestuurd waarin ze schreef wat ze had gedaan. De oma van de kinderen alarmeerde vervolgens de politie.

De aanklagers vermoeden dat de vrouw haar misdaad pleegde in een toestand van ‘emotionele overbelasting’, en dat daar het motief gezocht moet worden. Ze leefde sinds een jaar gescheiden van de man met wie ze haar vier jongste kinderen kreeg. De moeder stuurde haar moeder een bericht met de boodschap dat ze zo ‘niet door kon gaan’, verwijzend naar haar huwelijksproblemen. “We kunnen alleen maar speculeren dat het motief het moeizame huwelijk was,” zegt Marcel Maierhofer van de politie in Wuppertal.

Het gezin was bekend bij de jeugdzorg in Solingen. Volgens de gemeente was nooit sprake geweest van gevaar voor de kinderen. De zes kinderen van het gezin stammen van drie vaders. Die zijn geen verdachten in de zaak.

null Beeld Hollandse Hoogte/EPA
Beeld Hollandse Hoogte/EPA

Duitsland geschokt

Het gezinsdrama heeft Duitsland geschokt. De burgemeester van Solingen, Tim Kurzbach, sprak donderdag van ‘een dag van diep verdriet’.

De campagne voor de naderende regionale verkiezingen is er voorlopig stilgelegd. Een protest tegen extreem-rechts, dat vandaag gepland stond op het centrale plein in Solingen, is afgelast. In plaats daarvan wordt nu een herdenking voor het gezinsdrama gehouden.

Vragen over zelfmoord? Bel 0900-0113 of ga naar de website 113.nl om (anoniem) te chatten.

Meer over