Plus

Milkshake vervangt eieren als protestwapen

Eieren en taarten zijn klassieke actiemiddelen voor politieke activisten die niet in bezwaarprocedures en petities willen blijven steken, maar ook terugschrikken voor ‘echt’ geweld. De afgelopen tijd maakt in het Verenigd Koninkrijk een nieuw wapen furore: de milkshake.

Seije Slager

De voordelen zijn evident. Een milkshake is niet zo onhandig groot als een taart en niet zo breekbaar als een ei: je smokkelt hem zo mee. Bovendien mist de rondspetterende melkbende het doel nooit helemaal. De afgelopen weken waren de extreemrechtse activist Tommy Robinson en de ultrarechtse Ukip-politicus Carl Benjamin al de klos.

Die snel rijzende populariteit zorgde vrijdag voor een ongewoon verzoek van de Schotse politie aan een McDonald’s in Edinburgh. Toen de rechts-nationalistische politicus Nigel Farage van de Brexit Party daar kwam spreken, hing er een briefje achter het raam van de hamburgerbakker: ‘We verkopen vanavond geen milkshakes of ijs. Op verzoek van de politie.’

Fastfoodketen Burger King kon het niet laten om de concurrent op de hak te nemen, en tweette: ‘Beste Schotten, wij verkopen het hele weekend milkshakes. Veel plezier!’ Daarmee was een klein media­stormpje geboren. ‘Welkom bij de anti-fascistische alliantie, Burger King!’ twitterde het linkse Novara Media, terwijl veel boulevardbladen juist verontwaardigde Britten aan het woord lieten, die meenden dat Burger King zojuist ‘17 miljoen klanten had verloren’: het aantal Britten dat voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stemde.

Farage bleef vrijdag ongedeerd, maar kreeg gisteren in Newcastle alsnog de volle laag. Of die shake van McDonald’s of Burger King kwam, is niet bekend. Maar in dat laatste geval was dat zonder goedkeuring, zo had Burger King al eerder duidelijk gemaakt: ‘We zouden geweld nooit goedkeuren – of het verspillen van onze heerlijke milkshakes’.

Meer over