Centraal-Amerika

Mexico zet belangrijke stap op weg naar legalisering cannabis

Mexico is op weg om het derde land ter wereld te worden waar cannabis wordt gelegaliseerd. De kamer van volksvertegenwoordigers van het parlement in Mexico-Stad schaarde zich woensdag achter een wetsontwerp voor een nieuwe aanpak van het drugsgeweld in het land.

Het Parool
Een voorstander van de legalisering van cannabis rolt een joint in Mexico-Stad. Beeld AFP
Een voorstander van de legalisering van cannabis rolt een joint in Mexico-Stad.Beeld AFP

316 volksvertegenwoordigers staan achter de tekst, die consumptie van cannabis toelaat en reguleert. In totaal stemden 129 parlementariërs tegen en waren er 23 onthoudingen. De Mexicaanse senaat moet het licht nog definitief op groen zetten, maar onoverkomelijke problemen worden daar niet meer verwacht. Daarna rest enkel nog de handtekening van president Andrés Manuel López Obrador, die het initiatief steunt.

De wet roept een nationale instelling in het leven die vergunningen voor onderzoek, teelt en verkoop van cannabis gaat verstrekken. Volwassenen zullen in bepaalde winkels marihuana kunnen kopen. Een individueel persoon mag dan tot 28 gram bezitten en 8 tot 10 planten voor eigen gebruik kweken. Er gelden wel beperkingen op consumptie in de openbare ruimte.

Cannabis is eerder ook al gelegaliseerd in Uruguay en Canada en in een aantal staten van de VS. In veel andere landen is medicinaal gebruik wel toegestaan, maar recreatief gebruik officieel niet.

Met 126 miljoen inwoners wordt in Mexico één van de grootste legale markten ter wereld gecreëerd. Met de legalisering hopen de voorstanders het welig tierende drugsgeweld de kop in te drukken en de kartels een belangrijke klap toe te brengen. Cannabis behoort evenwel niet tot de lucratiefste en gevaarlijkste drugs waarmee de Mexicaanse drugsbendens geld verdienen door ze met name naar de Verenigde Staten te smokkelen.

Meer over