Met ‘stickie voor een prikkie’ verleidt Washington burgers tot vaccinatie

Blowen op kosten van de staat: om twijfelaars over te halen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, zet de Amerikaanse staat Washington wiet in als nieuw lokkertje.

null Beeld AP
Beeld AP

Met een bewijs van vaccinatie kunnen Amerikanen van boven de 21 een voorgedraaide joint ophalen bij cannabiswinkels die meedoen aan de actie met de naam ‘Joints for jabs’ – vrij vertaald ‘een stickie voor een prikkie’. De actie in de Amerikaanse staat die in 2012 als eerste wietgebruik legaliseerde is per direct ingegaan en loopt tot 12 juli, heeft de overheid van Washington gisteren laten weten.

Het is lang niet het enige lokkertje dat in de VS wordt ingezet om mensen over de streep te trekken voor een vaccinatie. Na de vliegende start is de vaart uit het Amerikaanse vaccinatieprogramma aan het raken. Niet vanwege een gebrek aan prikken, maar doordat een groot deel van de Amerikanen niet bereid is die te laten zetten. Inmiddels heeft 42,5 procent van de bevolking van 328,2 miljoen Amerikanen twee vaccins gehad en meer dan de helft vooralsnog alleen de eerste, maar de vaccinatiecurve begint steeds verder af te vlakken.

Inwoners van New Jersey worden daarom naar priklocaties gelokt met gratis bier en in New York en Ohio maken gevaccineerden kans op een volledige studiebeurs. Behalve een gratis joint kun je in Washington ook nog serieus geld verdienen door je te laten vaccineren tegen het coronavirus: onder de titel ‘Shot of a Lifetime’ verloot de Washington State Lottery wekelijks 250.000 dollar onder gevaccineerden, met nog een laatste trekking voor een hoofdprijs van 1 miljoen dollar.

Meer over