PlusNieuws

Megaproces met 355 verdachten moet maffia in Calabrië lamleggen

In een bunker in het Zuid-Italiaanse Lamezia Terme gaat woensdag het grootste maffiaproces sinds de jaren 80 van de vorige eeuw van start. Maar liefst 355 verdachten staan voor de rechter, onder wie behalve leden van de criminele organisatie ’ndrangheta ook politici en ondernemers.

Angelo van Schaik
Deze bunker in Calabrië moet plaats bieden aan 355 leden van de ‘Ndrangheta maffia.  Beeld AFP
Deze bunker in Calabrië moet plaats bieden aan 355 leden van de ‘Ndrangheta maffia.Beeld AFP

Een waslijst aan aanklachten heeft het Openbaar Ministerie van Vibo Valentia in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië verzameld tegen de 355 maffialeden en hun steunpilaren in de bovengrondse maatschappij. Vierhonderd stuks: van moord en poging tot moord, via illegaal wapenbezit en drugshandel tot corruptie, witwassen en afpersing. Nog eens negentig verdachten hebben om snelrecht gevraagd; dat proces begint over twee weken in dezelfde rechtszaal-bunker die speciaal voor dit proces is gebouwd op een industrieterrein bij het stadje Lamezia Terme.

Spijtoptanten

Het OM heeft ruim negenhonderd getuigen om de aanklachten tegen de verdachten te staven, onder wie 58 spijtoptanten. Dat is opvallend, want de verreweg de meeste verdachten maken deel uit van de ’ndrangheta, één van de machtigste criminele organisaties ter wereld met een geschatte ‘jaaromzet’ van 50 miljard euro, geld dat vooral verdiend wordt met drugshandel en openbare aanbestedingen.

De organisatie staat bekend als een zeer gesloten bolwerk dat door de kleine clanstructuur van directe familieleden zeer weinig verklikkers kent. Een doorbraak, erkent Nicola Gratteri, onderzoeksrechter in Calabrië en verantwoordelijk voor het vooronderzoek in deze zaak.

De Italiaanse onderzoeksrechter Nicola Gratteri.  Beeld AFP
De Italiaanse onderzoeksrechter Nicola Gratteri.Beeld AFP

In totaal staan leden van elf van de clans uit Calabrië terecht. Eén van de belangrijkste verdachte is Luigi Mancuso: hij wordt gezien als het hoofd van de verschillende clans uit de regio. Daarnaast worden ook een ex-parlementariër, een voormalig lid van het regionale parlement, twee ex-burgemeesters, drie politieagenten, een handvol advocaten en ondernemers aangeklaagd. Zij worden allemaal verdacht van corruptie of het bevoordelen van de ’ndrangheta.

De sterke vervlechting van de ‘ndrangheta met de Calabrese bovengrondse maatschappij maakt de bestrijding moeilijk. “Het is absoluut een test voor Calabrië,” zegt Gratteri. “We kunnen in deze zittingen de contacten tussen de machtige Mancuso-clan en de andere criminele organisaties en de bovenwereld blootleggen.”

De verwachting is dat het proces enkele jaren gaat duren.

Meer over