Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je onlinestatus verbergen en langer berichten wissen

Berichtendienst WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen.

Bastiaan Vroegop
null Beeld EPA
Beeld EPA

De aangepaste verwijderfunctie werd maandag door WhatsApp aangekondigd. Berichten wissen kon al in de app, maar hooguit tot een uur na het plaatsen. Na een geplande update kun je 2,5 dag na het typen van een berichtje, de boodschap alsnog weghalen.

Dankzij de opgerekte limiet kun je bijvoorbeeld na een nachtje slapen alsnog een bericht wissen waar je spijt van hebt gekregen. Dat is echter geen garantie dat vrienden de weggehaalde boodschap niet zullen zien: als ze notificaties aan hebben staan, hebben ze immers al iets op het beginscherm van hun telefoon kunnen lezen.

Online

Door je status te verbergen, weten andere WhatsAppgebruikers niet dat je online bent om een bericht te lezen. Het woordje ‘online’ verschijnt dan niet langer onder je naam bovenin het chatvenster. Het was al mogelijk om leesbewijzen uit te schakelen, zodat anderen niet kunnen zien of je een bericht hebt gezien.

Het verbergen van je status zat er al aan te komen: afgelopen maand dook de optie op in een publieke testversie van de app. Nu de functie officieel is aangekondigd, zal die op korte termijn in de app worden toegevoegd.

WhatsAppexperiment met ‘screenshot-blocker’

Volgens technologiesite TechCrunch wordt ook geëxperimenteerd met een optie die het onmogelijk maakt screenshots te maken van zogeheten ‘view once’-berichten. Dat zijn berichten die na één keer lezen uit de app worden gewist, maar alsnog eeuwig bewaard kunnen worden als de ontvanger een screenshot maakt.

Het is onduidelijk hoe snel de screenshot-blokkade in WhatsApp wordt geïntegreerd, maar volgens een woordvoerder hoopt het bedrijf dit snel te doen.

Stiekem een groepsgesprek verlaten

Later deze maand wordt het ook mogelijk een groepsgesprek te verlaten zonder iedere mede-chatter daarvan op de hoogte te stellen. Alleen beheerders van de chat worden dan op de hoogte gebracht.

Het is nog afwachten wanneer alle aanpassingen exact in de app verschijnen. Vaak stelt WhatsApp nieuwe toevoegingen geleidelijk voor gebruikers beschikbaar, waardoor niet iedereen er meteen gebruik van kan maken.