Nieuws

Mediatycoon en prominent lid democratiseringsbeweging Hongkong opgepakt

Op grond van de nieuwe nationale veiligheidswet is de bekende mediamagnaat en uitgever Jimmy Lai maandag in Hongkong opgepakt. In Taiwan houdt men de situatie in de semiautonome regio van China angstvallig in de gaten.

David van Unen
Jimmy Lai. Beeld AP
Jimmy Lai.Beeld AP

DVerslaggevers van persbureau AP zagen vanochtend lange rijen voor krantenkiosken in Hongkong. In de hele stad wilde men een exemplaar van dagblad Apple Daily bemachtigen, de krant waar Lai eigenaar en uitgever van is. Maandag werden hij, zijn twee zoons en enkele naaste medewerkers gearresteerd op verdenking van het overtreden van de nationale veiligheidswet, die de federale regering in China eind juni erdoorheen heeft gedrukt.

Lai en zijn gevolg hebben volgens de officiële lezing samengespannen met een buitenlandse mogendheid, sinds het aannemen van de beruchte wet een misdrijf in Hongkong. Verdere details over het vergrijp of de vermeende partner van Lai heeft de Hongkongse politie nog niet gegeven.

Met minstens tweehonderd agenten werd het kantoor van uitgever Next Digital binnengevallen, en de politie was naar eigen zeggen met kisten vol bewijsmateriaal naar buiten gekeerd.

Amerikaans bezoek

Apple Daily, een Chineestalig dagblad in Hongkong, staat bekend om zijn harde lijn tegen China. Zowel de papieren als digitale versie van de krant is op het vasteland verboden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, ziet de arrestatie als ‘nieuw bewijs dat de Chinese Communistische Partij de vrijheden van Hongkong en de rechten van haar inwoners uitwist’, schreef hij op Twitter.

Pompeo’s collega van Volksgezondheid, Alex Azar, is deze week in Taiwan, tot ontsteltenis van Peking. Dat ziet het eiland als een afvallige provincie die liever vandaag dan morgen moet worden ingelijfd. Formeel is Azar in Hongkong om over de aanpak van het coronavirus te praten, maar Azar zat maandag met zowel president Tsai Ing-wen als minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu aan tafel.

Die laatste zei dat Taiwan hetzelfde lot vreest als Hongkong. “Peking zet ons steeds verder onder druk om het Chinese staatsbestel en de bijbehorende regels te accepteren. Die voorwaarden zullen van ons een tweede Hongkong maken.”

Op de eerste dag van Azars bezoek dreven Taiwanese patrouillevliegtuigen een aantal Chinese gevechtsvliegtuigen uit het luchtruim boven de Straat van Taiwan. China heeft Taiwan onlangs het ‘één land, twee systemen’-principe voorgesteld dat ook in Hongkong van kracht is, of was. Dat hebben de regering en alle grote partijen in Taipei eensgezind geweigerd.

Meer over