PlusInterview

Marion Koopmans: ‘Mogelijk is de pandemie niet in Wuhan ontstaan’

Marion Koopmans is met een team van de Wereldgezondheidsorganisatie in China om te onderzoeken hoe het coronavirus aan zijn uitbraak is begonnen.

Joep Engels
Wuhan tijdens de pandemie. Beeld AFP
Wuhan tijdens de pandemie.Beeld AFP

Een team van tien wetenschappers is donderdag in China aangekomen om in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de oorsprong van de coronapandemie te onderzoeken. Waar kwam het virus vandaan? Hoe kon het overspringen? Ze zullen met hun Chinese collega’s spreken, laboratoria bezoeken, oude documenten napluizen, de markt van Wuhan bekijken.

Maar ze zullen niet met de vinger wijzen, zegt Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC en lid van het WHO-team. “Dit is geen politieke missie. Het gaat hier niet om de schuldvraag. We willen begrijpen hoe deze pandemie heeft kunnen ontstaan en welke lessen we eruit kunnen trekken.”

Wat gaat u in China doen? Hoe gaan u en uw collega’s te werk?

“We beginnen met het verzamelen van alle beschikbare kennis. Wat weten we van die eerste groep van besmette personen in Wuhan? Welke informatie ontbreekt nog? Vervolgens gaan we op een soort wetenschappelijke expeditie. We starten bij de uitbraak in Wuhan en proberen van daaruit terug te graven langs alle mogelijke routes die tot deze explosieve verspreiding kunnen hebben geleid.”

Hoe waarschijnlijk is het dat u één jaar na dato nog sporen van de oorsprong vindt?

“Er is nog van alles mogelijk. We kunnen met bloedonderzoek proberen te achterhalen hoe lang dit virus al rondgaat, ook in dieren. We kunnen verdachte gevallen in ziekenhuizen, ook van ver voor de officiële uitbraak, met moderne technieken opnieuw bestuderen. En niet alleen in Wuhan. Als we weten waar de bezoekers van de markt en de verhandelde dieren vandaan kwamen, kunnen we ook daar gaan zoeken.”

Het bezoek kwam moeizaam tot stand. Staat China nu volledig open voor deze samenwerking? Krijgt u overal toegang toe?

“Dat gaan we zien. We hebben de afgelopen weken, in overleg met onze Chinese collega’s, een gedetailleerd plan van aanpak opgesteld.”

In China circuleren theorieën dat het virus elders is overgesprongen en nu via ingevroren vis het land weer in komt. Gaat u dat ook onderzoeken?

“Die theorie van de bevroren vis lijkt me onwaarschijnlijk. Het virus is daar niet lang stabiel. Maar het is goed mogelijk dat de oorsprong van de pandemie niet in Wuhan ligt. Hoe zinvol het is om dat nog te onderzoeken, gaan we bekijken als de eerste fase van deze missie is afgerond.”

Hoe lang gaat dit onderzoek duren?

“We gaan voor een maand. De eerste twee weken daarvan moeten we in quarantaine. Dan zullen we vanuit onze hotelkamers moeten werken, via online verbindingen. Maar daarna is er nog genoeg tijd. Bovendien is dit pas het begin. Ik verwacht dat we er vaker heen zullen gaan.”

Meer over