Update

Man (29) rijdt ‘met opzet’ in op schoolklas in Berlijn: lerares (51) omgekomen, meerdere zwaargewonden

De automobilist (29) die woensdag in Berlijn inreed op een schoolklas deed dat zoals het nu lijkt opzettelijk en handelde waarschijnlijk onder invloed van een psychische stoornis. Dat heeft de deelstaatminister woensdagavond bekendgemaakt. Daarbij vielen zeker één dode en veertien gewonden van wie zes in kritieke toestand verkeren.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

Ten aanzien van de verdachte Gor H., een Duitser met tevens de Armeense nationaliteit, zijn er volgens de Berlijnse minister van Binnenlandse Zaken steeds meer aanwijzingen van een psychische stoornis. De politie gaat volgens haar uit van opzet. ‘Volgens de laatste onderzoeksinformatie wijst alles op een opzettelijke daad van razernij door iemand met een verstandelijke beperking,’ meldde Iris Spranger (SPD) woensdagavond op Twitter.

De politica had een politieke achtergrond eerder uitgesloten. In de wagen waarmee de twintiger inreed op de voetgangers, waren documenten en posters met politieke uitlatingen over Turkije gevonden. Armenië en Turkije ruziën al jaren over verschillende kwesties, met name over de massamoord op 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915. Van de kant van de Duitse BVD is niets belastend gevonden tegen de twintiger, benadrukte Spranger tegenover de regionale nieuwszender RBB24. Politiechef Barbara Slowik benadrukte eveneens dat er momenteel geen relevante informatie is over een politieke daad.

Der Tagesspiegel meldde woensdagmiddag al dat rechercheurs uitgaan van een opzettelijke daad. Volgens de Berlijnse krant wekte Gor H. na zijn arrestatie een verwarde indruk. Geboeid en vastgehouden door agenten zei hij tegen omstanders telkens opnieuw ‘Help alstublieft, help alstublieft’. De twintiger, die lichtgewond raakte tijdens zijn daad, werd voor onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis. Daar verbleef hij woensdagavond nog steeds en onder politiebewaking.

Lerares omgekomen

De verdachte reed iets voor 10.30 uur met een grijze Renault Clio met Berlijns kenteken met hoge snelheid in op een mensenmenigte op het voetpad. Daarna reed hij volgens ooggetuigen nog 200 meter door op de weg, botste tegen een wagen en draaide terug het voetpad op. Het voertuig kwam uiteindelijk tot stilstand in de etalage van een parfumerie.

Volgens Duitse media bevond zich in de menigte een schoolklas uit de deelstaat Hessen, die begeleid werd door twee leerkrachten. Een 51-jarige lerares is omgekomen, de andere leerkracht raakte gewond. Ooggetuigen bekommerden zich om de geschokte leerlingen, die tussen de 15 en 16 jaar oud zijn. Ook zijn er tientallen lichtgewonden.

Meteen na het incident probeerde de bestuurder weg te lopen, maar twee voorbijgangers wisten hem in bedwang te houden. De man werd met handboeien en een deken over het hoofd naar het politiebureau gebracht. “Eerst moest hij nog wel zelf verzorgd worden,” aldus een ooggetuige. “Hij verzette zich niet tegen de arrestatie.”

Herkenningsapparatuur

De verdachte woont met zijn zuster in de wijk Charlottenburg. Hij had geen autopapieren bij zich maar zijn identiteit kon worden achterhaald met behulp van snelle herkenningsapparatuur. Daarin werden zijn vingerafdrukken elektronisch vastgelegd, waarna was vergelijking mogelijk met afdrukken in een landelijke databank. Dat leverde een match op. Volgens bronnen rond het onderzoek kwam de twintiger al eens in aanraking met de politie wegens eigendomsdelicten, aldus Bild.

De politie rukte massaal uit. Volgens een woordvoerder zou de bestuurder eerst op voetgangers zijn ingereden, daarna weer de weg op geschoten zijn en uiteindelijk tot stilstand zijn gekomen in de pui van een Douglas-filiaal, zo’n 200 meter verderop. De Berliner Zeitung meldt dat omstanders de man hebben vastgehouden totdat de politie hem kon aanhouden.

Het incident gebeurde bij de Gedächtniskirche aan de Kurfürstendamm, nabij de plek waar Anis Amri, een afgewezen Tunesische asielzoeker, in december 2016 met een gestolen vrachtwagen op bezoekers van een kerstmarkt inreed. Daarbij kwamen elf mensen om het leven en raakten tientallen gewond.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over