Nieuws

Macron krijgt grootste fractie in Frans parlement

De politieke partij van de Franse president Emmanuel Macron krijgt vrijwel zeker de grootste fractie in het Franse parlement. Mogelijk wint hij zelfs de absolute meerderheid.

Frank Renout
President Macron. Beeld ANP / EPA
President Macron.Beeld ANP / EPA

Dat blijkt uit prognoses na de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen zondag. De partij van Macron kan samen met enkele kleine verwante partijen rekenen op 255 tot 295 zetels. Met 289 zetels zouden ze de absolute meerderheid hebben van de 577 zetels. In dat geval kan de president de komende vijf jaar zonder grote tegenstand zijn beleid uitvoeren.

Als Macron de grootste fractie krijgt maar niet de absolute meerderheid, moet hij gaan samenwerken met andere partijen. Dat kan het uitvoeren van zijn plannen bemoeilijken.

Nupes-coalitie

Volgens de prognoses wordt de linkse Nupes-coalitie de op één na grootste fractie in het parlement. De vijf samenwerkende linkse partijen – van De Groenen tot de communisten - zouden 150 tot 190 zetels krijgen.

Daarmee boeken ze een opmerkelijk goed resultaat. Bij de vorige verkiezingen, in 2017, haalden de vijf afzonderlijke linkse partijen samen maar 58 zetels. Nupes (Nieuwe Ecologische en Sociale Volksunie) wordt nu met grote voorsprong op alle andere oppositiepartijen de belangrijkste tegenstander van Macron in de zogeheten Assemblée Nationale.

De rechts-radicale Marine Le Pen zou met haar partij ‘slechts’ 20 tot 45 zetels krijgen.

Over een week wordt de tweede en beslissende stemronde gehouden. In de kiesdistricten waar geen van de partijen nu meer dan 50 procent van de stemmen kreeg, wordt dan opnieuw gestemd met alleen nog de grootste partijen uit de eerste ronde.

Historisch lage opkomst

De opkomst was zondag volgens de eerste cijfers historisch laag: maar 47,2 procent van de Fransen zou zijn gaan stemmen. Dat is de laagste opkomst in de recente geschiedenis van Frankrijk. “Het zijn vooral de jongeren die thuisblijven. Frankrijk gaat steeds meer lijken op een seniorendemocratie,” zei Brice Teinturier, politicoloog en directeur van onderzoeksinstituut Ipsos.

Opvallend bij deze eerste kiesronde is dat de partij van Macron en de linkse Nupes-coalitie ongeveer evenveel van de stemmen kregen: allebei 25,2 procent. Vijf jaar geleden kreeg Macrons partij nog 28 procent. Dat zijn partij nu tóch aanzienlijk meer zetels in het parlement krijgt dan Nupes heeft onder meer te maken met het Franse kiesstelsel, dat grote partijen bevoordeelt.

In april werd Macron herkozen als president van Frankrijk. Hij liet de extreemrechtse Marine Le Pen met ruime voorsprong achter zich.

Meer over