Terrorisme

Macron: Franse strijdkrachten doden leider van Islamitische Staat Sahara

Het Franse leger heeft de leider van de Islamitische Staat (IS) in de Sahara, Adnan Abu Walid al-Sahrawi, gedood. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron in de nacht van woensdag op donderdag bekendgemaakt.

Het Parool
Emmanuel Macron. Beeld AP
Emmanuel Macron.Beeld AP

‘Dit is weer een groot succes in onze strijd tegen terroristische groeperingen in de Sahel,’ schreef Macron op Twitter. Delen van die instabiele regio, waar ook Mali onder valt, zijn in handen van militanten die banden hebben met Al Qaida en IS.

Frankrijk, dat sinds 2013 militairen in het gebied heeft gestationeerd, voert vaker aanvallen uit op jihadisten in de regio. In juni van dit jaar doodden Franse militairen in Mali een jihadist die verantwoordelijk werd gehouden voor het ontvoeren en vermoorden van twee Franse journalisten in 2013. Eind vorig jaar brachten Franse troepen er een belangrijke terroristenleider om die ‘een historische figuur binnen de jihadistische beweging in de Sahel’ zou zijn.

Het aantal Franse militairen in het gebied wordt de komende tijd teruggeschroefd omdat de Franse operatie plaats zal maken voor een internationale samenwerking tussen meerdere landen.

Een lokale afsplitsing van IS eiste onlangs twee aanslagen bij het Afghaanse vliegveld in Kabul op. Hierbij kwamen tientallen Afghaanse burgers en dertien Amerikaanse soldaten om het leven.

Meer over