Luchtvaartmaatschappij Flybe vraagt uitstel van betaling aan

De Britse maatschappij Flybe heeft uitsel van betaling aangevraagd. De afname van het aantal geboekte vluchten, mede door brexit en angst rondom het coronavirus, deden de luchtvaartmaatschappij de das om.

Het Parool
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De circa 75 toestellen van de noodlijdende onderneming blijven aan de grond. Flybe roept klanten die al voor een vlucht betaald hebben op om niet naar het vliegveld te gaan. Passagiers die woensdagavond (lokale tijd) in Glasgow al in een vliegtuig zaten dat naar Birmingham zou gaan, werden gevraagd om weer uit te stappen.

Flybe, dat al langer in zwaar weer verkeerde, verzorgde tot kort meer dan de helft van de regionale Britse vluchten buiten Londen en was actief op meer dan 80 luchthavens. Meer dan 2000 medewerkers komen mogelijk op straat te staan.

De maatschappij werd vorig jaar nog geholpen door een kapitaalinjectie van onder meer Virgin Atlantic, maar vroeg de Britse overheid in januari van dit jaar alweer om hulp. Dat weigerde de regering.

Virgin zelf kondigde deze week een pakket noodmaatregelen aan om onder meer het stopzetten van vluchten van en naar China op te vangen. Het aantal boekingen is onlangs gehalveerd. Leidinggevenden moeten met minder salaris genoegen nemen en werknemers worden aangespoord om onbetaald verlof op te nemen. EasyJet en Ryanair hebben onder meer honderden vluchten naar Italië geannuleerd.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben deze week een onderhoud met president Donald Trump om de effect van het coronavirus op de luchtvaart te bespreken. Er wordt in de VS meer binnenlands gevlogen dan naar het buitenland. Meerdere maatschappijen, waaronder Alaska en United Airlines, proberen klanten te verleiden om alsnog te boeken door omboekingskosten de komende maanden kwijt te schelden en de ticketprijzen te verlagen.

Meer over