Luchthaven Aleppo na acht jaar heropend

Voor het eerst sinds 2012 is een lijnvlucht geland op het vliegveld van de Syrische stad Aleppo. Dat gebeurde enkele dagen nadat het regime van president Bashar al-Assad bekendmaakte de omgeving van de metropool weer in handen te hebben.

ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

De heropening van de luchthaven van de tweede stad van het land is een belangrijk symbolisch moment voor de regering. De ministers van Transport en Toerisme vlogen aan boord van de Airbus A320 van Syrian Air van Damascus naar Aleppo en ook journalisten mochten mee.

Het civiele vliegverkeer vanaf de luchthaven kwam in 2012 volledig stil te liggen. Toen kregen tegenstanders van Assad grote delen van de stad in handen. Syrische regeringstroepen heroverden Aleppo enkele jaren later, maar opstandelingen bleven wel raketten afvuren vanuit omliggende gebieden.

De autoriteiten hopen dat de heropening van de luchthaven de lokale economie zal stimuleren. Minister van Transport Ali Hammoud zegt dat nog op toestemming wordt gewacht om weer internationale vluchten uit te voeren. Het zou de bedoeling zijn vanaf volgende maand weer op Caïro te gaan vliegen.

Meer over