Luchtaanvallen Israël na ‘kamikazeacties’ met drones

Israëlische aanvallen en operaties met onbemande vliegtuigen in het Midden-Oosten, gericht tegen Iran en zijn bondgenoten, lijken de spanningen in de regio verder op de spits te drijven.

Tom Kieft
In Beiroet crashten twee Israëlische drones. Volgens Hezbollah ging het om doelbewuste ‘kamikaze-acties’. Beeld AFP/Anwar Amro
In Beiroet crashten twee Israëlische drones. Volgens Hezbollah ging het om doelbewuste ‘kamikaze-acties’.Beeld AFP/Anwar Amro

Israël heeft maandagochtend aangekondigd de oliehandel naar Gaza te halveren, als reactie op twee raketten die zondagnacht zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook. De bommen zijn volgens het Israëlische leger onderschept. Ook voerde Israël maandagochtend volgens een Libanese krant luchtaanvallen uit op stellingen van een Palestijnse terreurorganisatie, vlak bij de Syrische grens.

De aanvallen kwamen een dag nadat Israël meerdere acties had uitgevoerd met onbemande vliegtuigen in het gebied. In Beiroet, de hoofdstad van Libanon, stortten twee drones kort na elkaar neer. Niemand raakte gewond, maar door de crash raakte een mediahoofdkwartier van Hezbollah beschadigd, berichtten Libanese staatsmedia. De andere drone crashte en ontplofte vlak achter een woonflat.

Volgens Hezbollahleider Sayyed Hassan Nasrallah waren de drones niet uit de lucht geschoten, maar vlogen zij bewust laag als gerichte ‘kamikazeacties’. Gezien de schade die de drones aanrichtten, waren zij volgens de leider van de door Iran gesteunde beweging vermoedelijk bewapend.

Schending

De actie wordt Israël door de leiding van Libanon zwaar aangerekend. Het is de eerste keer sinds 2006 dat het land, dat wordt omsloten door Syrië en het noorden van Israël, betrokken wordt bij een militair conflict. De Libanese premier Saad Hariri noemde het een schending van de soevereiniteit van Libanon. Nasrallah ging een stap verder, en beloofde vanaf nu Israëlische drones in het Libanese luchtruim direct neer te schieten.

Bovendien zei hij vergeldingsacties te zullen uitvoeren voor een aanval die eerder op zondag door Israël werd uitgevoerd in Syrië. Daar zouden drones basissen van Iraanse troepen bestookt hebben. Volgens Israëlische inlichtingendiensten zou Iran een aanval op Israël met ‘killer drones’ aan het voorbereiden zijn.

Premier Benjamin Netanyahu noemde de beschieting op Twitter een ‘belangrijke operatie’: ‘Als iemand jou probeert te vermoorden, vermoord je hem eerst.’

Meer over