Plus

Litouwse minister: ‘Gooi je telefoon van Xiaomi direct weg’

Tom Kieft
Een optreden tijdens de viering van het Maanfestival in Sjanghai. Beeld EPA
Een optreden tijdens de viering van het Maanfestival in Sjanghai.Beeld EPA

In Europa vind je nu nog wel wat je zoekt, als je op de populairste telefoon van de Chinese smartphonegigant Xiaomi zoektermen als ‘Free Tibet’, ‘Taiwanese onafhankelijkheid’ of ‘democratische beweging’ intoetst. Maar wanneer het Chinese bedrijf het wil, kan het op afstand dergelijke zoektermen censureren.

Dat heeft het Litouwse ministerie van Defensie ontdekt, tijdens onderzoek naar meerdere Chinese telefoons. De software is volgens Litouwse cyberexperts standaard op de Mi 10T 5G-telefoon van Xiaomi geïnstalleerd, maar staat nog niet op elk werelddeel aan.

Toch gaf de Litouwse minister van Defensie Margiris Abukevicius gisteren bij de presentatie van het rapport een ondubbelzinnige waarschuwing over de smartphone: “Koop er geen, en als je er al een hebt, gooi die direct weg.”

De lijst met termen die in internetbrowsers gecensureerd kunnen worden bevat volgens de cyberexperts nu 449 termen maar kan voortdurend worden geüpdatet.

Bovendien zijn er meer veiligheidsrisico’s ontdekt op de telefoons. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de Xiaomitelefoon versleutelde gebruikersgegevens stuurt naar een server in Singapore. Een vergelijkbare ‘veiligheidsfout’ is gevonden op de P40 5G telefoon van de Chinese fabrikant Huawei. Op de telefoons van de Chinese maker OnePlus zijn geen zorgwekkende ontdekkingen gedaan.

Het rapport komt op een gevoelig moment. De betrekkingen tussen Litouwen en China zijn de laatste tijd verzuurd, nadat in Litouwen een ‘vertegenwoordiging’ van Taiwan was geopend – de facto een ambassade en een stap richting de erkenning van Taiwan als onafhankelijk land. China, dat Taiwan ziet als een afvallige provincie, trok daarop zijn ambassadeur uit Vilnius terug en eiste hetzelfde van de Litouwse gezant in Peking.

Meer over