Update

Libanon in rouw om doden bij protest over onderzoek havenexplosie

De Libanese premier Najib Mikati heeft voor vrijdag een dag van rouw aangekondigd nadat bij protesten in de hoofdstad Beiroet zes mensen zijn doodgeschoten. De sjiitische bewegingen Hezbollah en Amal hadden de protesten georganiseerd in een poging de rechter die onderzoek doet naar de havenexplosie van vorig jaar weg te krijgen.

ANP
Het Libanese Rode Kruis meldt dat zeker dertig mensen gewond zijn geraakt bij de schietpartij Beeld AP
Het Libanese Rode Kruis meldt dat zeker dertig mensen gewond zijn geraakt bij de schietpartijBeeld AP

Het leger heeft negen mensen gearresteerd, maar of zij de schutters zijn is nog onbekend. President Michel Aoun verzekerde op televisie dat de daders zullen worden gevonden en berecht. Hij noemde het onacceptabel dat “rivalen weer met wapens zijn gaan communiceren”. VN-topman António Guterres riep op om het geweld direct te beëindigen.

Minister van Binnenlandse Zaken Bassam Mawlawi zei eerder dat sluipschutters een aantal slachtoffers in het hoofd hadden geraakt. Er werden massaal schoten gelost. Meer dan dertig mensen raakten gewond. Onder de doden is een 24-jarige vrouw die in haar huis werd geraakt door een verdwaalde kogel.

Explosie

Het is niet duidelijk wie achter de schietpartij zit en wat het motief is. Hezbollah, een machtige door Iran gesteunde speler in Libanon, beschuldigde de christelijke partij LF, die is gelieerd aan Saudi-Arabië. Die partij ontkende betrokkenheid en liet weten het geweld te veroordelen.

Volgens Hezbollah is de rechter die de explosie onderzoekt vooringenomen. Twee ex-ministers hadden eerder deze week een klacht tegen hem ingediend omdat ze een “transparante en eerlijke rechter” wilden, maar de rechtbank wees die klacht af. Het onderzoek kwam wel voor de tweede keer in een maand tijd stil te liggen.

Bij de explosie in de haven van Beiroet vielen meer dan tweehonderd doden en vele duizenden gewonden. De schade in de ruime omgeving was enorm. De politiek wordt nalatigheid verweten, omdat het ontplofte ammoniumnitraat voordat de explosie plaatsvond al jaren in de haven lag. Nabestaanden vinden dat het onderzoek niet snel genoeg verloopt en zeggen dat functionarissen het onderzoek constant traineren.

Meer over