Plus

Leugen Franse scholiere (13) leidde tot onthoofding leraar Samuel Paty

De onthoofding van de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty vorig jaar oktober blijkt het gevolg van een dramatische leugen van een 13-jarig schoolmeisje. Zij wordt aangeduid als Z. en bekende bij de onderzoeksrechter voor antiterrorisme dat ze haar vader een verzonnen verhaal had opgedist.

Erik van Zwam
Een foto van Samuel Paty in Conflans-Sainte-Honorine, na zijn onthoofding vorig jaar.  Beeld AFP
Een foto van Samuel Paty in Conflans-Sainte-Honorine, na zijn onthoofding vorig jaar.Beeld AFP

Z. was geschorst vanwege haar slechte gedrag op school. In plaats daarvan vertelde ze haar vader dat Paty in de les aankondigde controversiële beeltenissen van de profeet Mohammed te laten zien. Iedereen die deze plaatjes niet wilde zien, kon de klas verlaten. Het meisje zei tegen haar vader dat ze het lokaal uit was gegaan en beschuldigde Paty van islamofoob gedrag. Zo hoopte het meisje te vermijden te moeten bekennen dat ze geen lessen mocht volgen.

Klacht bij de politie

De vader ontstak in woede en zette een video op Facebook waarin hij Patys les aan de kaak stelde en zijn ontslag eiste van de middelbare school in Conflans-Sainte-Honorine, vlak bij Parijs. De man klaagde ook bij de politie dat Paty pornografisch materiaal van de profeet zou verspreiden.

De les van Paty ging in werkelijkheid over de vrijheid van meningsuiting aan de hand van de hashtag #jesuischarlie op sociale media, naar aanleiding van de moord op twaalf cartoonisten van het satirische blad Charlie Hebdo in 2015.

Het meisje gebruikte deze les om te doen alsof ze aanwezig was geweest en uitte de beschuldiging dat Paty onzedelijke afbeeldingen had gebruikt van de profeet. Het leidde, na veel ophef op sociale media, tot de komst van de 18-jarige Abullakh Anzorov, die scholieren betaalde om Paty aan te wijzen. Paty werd vervolgens door hem onthoofd. De moordenaar werd door de politie doodgeschoten.

De leugen van het meisje kwam aan het licht toen diverse medescholieren zeiden dat zij helemaal niet in die les was geweest. Na ondervraging door de onderzoeksrechter bekende Z. dat ze het allemaal had verzonnen. Ze wordt nu voor smaad en laster vervolgd. Haar vader wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op Paty als gevolg van de hetze die hij voerde tegen Paty op sociale media.

Meer over