Nieuws

Leider Al Qaida gedood bij aanval VS in Afghanistan

Ayman al-Zawahiri, de leider van de terroristische organisatie Al Qaida, is gedood bij een droneaanval die werd gepland door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden bevestigd tijdens een persconferentie.

Het Parool
Ayman Al-Zawahiri (rechts) leidde Al Qaida sinds Amerikaanse commando’s in 2011 Osama bin Laden hadden gedood in Pakistan Beeld REUTERS
Ayman Al-Zawahiri (rechts) leidde Al Qaida sinds Amerikaanse commando’s in 2011 Osama bin Laden hadden gedood in PakistanBeeld REUTERS

Al-Zawahiri, een dokter en chirurg uit Egypte, leidde Al Qaida sinds Amerikaanse commando’s in 2011 Osama bin Laden doodden in Pakistan. Hij werd bovendien gezien als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001 in New York, waarbij bijna 3000 mensen om het leven kwamen. Er stond een prijs van 25 miljoen dollar (24 miljoen euro) op zijn hoofd. Sinds de aanslagen van 11 september was hij op de vlucht.

De 71-jarige al-Zawahiri werd zondag gedood terwijl hij op zijn balkon stond in de Afghaanse stad Kabul. “Gerechtigheid is geschied, deze terroristenleider is er niet meer,” zei Biden maandag in een toespraak vanuit het Witte Huis. “We geven nooit op.”

De Amerikaanse president kreeg in april van zijn veiligheidsdiensten te horen dat Al-Zawahiri zich waarschijnlijk in een safehouse in Kabul bevond. Het huis werd scherp in de gaten gehouden en zo werden de dagelijkse bezigheden van de terroristenleider in kaart gebracht.

Vaak op zijn balkon

De VS kwam er onder meer achter dat hij zich regelmatig voor langere tijd op zijn balkon bevond. Volgens een Amerikaanse topambtenaar was het voorkomen van burgerdoden een belangrijke prioriteit. Ook al-Zawahiri’s vrouw en kinderen moesten ongedeerd blijven. Bij de Amerikaanse operatie vielen uiteindelijk ook geen andere slachtoffers dan al-Zawahiri, zo meldde het Witte Huis.

Amerikaanse aanklagers beschuldigden al-Zawahiri niet alleen van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001, maar ook van betrokkenheid bij de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia in 1998. Bovendien eiste al-Zawahiri de verantwoordelijkheid op voor de bomaanslag in het Londense openbaar vervoer in 2005, waarbij 52 mensen om het leven kwamen.

De Taliban heeft al-Zawahiri’s dood nog niet bevestigd, maar heeft in een verklaring wel laten weten dat er een aanval in Kabul heeft plaatsgevonden. Een woordvoerder veroordeelt de actie van de VS. De VS had de Talibanregering niet vooraf van de plannen voor de droneaanval op de hoogte gesteld.