Leger Venezuela slaat muiterij neer

Reuters / AP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Rond 3 uur ’s nachts overvielen zo’n 25 militairen een basis van de Nationale Garde in de hoofdstad Caracas. Ze ontvoerden een kapitein en reden in twee buitgemaakte militaire vrachtwagens naar een andere legerbasis, waar ze wapens meenamen. Even later volgde in de buurt van de basis een schotenwisseling en werden de opstandelingen gearresteerd. Volgens de autoriteiten gaat het om 27 militairen.

Een paar uur eerder waren op sociale media video’s opgedoken van zwaarbewapende leden van de Nationale Garde, die zeiden de regering-Maduro niet te erkennen. In een van de opnamen maakt een man zich bekend als een sergeant. “Jullie vroegen de straat op te gaan om de grondwet te verdedigen, nou, hier zijn we,” zei hij. “Jullie wilden dat we de lont aanstaken, dat hebben we gedaan. We hebben jullie steun nodig.”

Kort na het neerslaan van de opstand braken rellen uit in de wijk Cotiza, op een paar kilometer van het presidentiële paleis. Jonge mannen met ontbloot bovenlijf wierpen barricades op en staken een auto in brand. Een groep vrouwen riep om het vertrek van Maduro en klaagde over het gebrek aan water en elektriciteit. Elders in de stad sloegen bewoners op potten en pannen, schijnbaar ter ondersteuning van de opstandelingen.

Groeiende onvrede
De muiterij is een teken van de groeiende onvrede onder militairen, maar er waren ogenschijnlijk voornamelijk lagere officieren bij betrokken. Oppositieleiders en naar het buitenland uitgeweken dissidenten hebben het leger opgeroepen Maduro te laten vallen. De voorzitter van het door de oppositie gecontroleerde Congres, Juan Guaidó, riep het leger op Twitter op ‘als één man de zijde van het volk en de grondwet’ te kiezen en zich te keren tegen Maduro. De leider van het door hyperinflatie getroffen Venezuela verkeert in een groeiend isolement. Tal van landen weigeren zijn herbenoeming eerder deze maand als president te erkennen. Maar zolang het leger hem steunt, zit hij goed.

Guaidó wil Maduro als interim-president vervangen als de militairen hem steunen. Vervolgens zou hij verkiezingen willen uitschrijven. Volgens ingewijden overweegt de Amerikaanse regering Guaidó te erkennen als president.

Tegenstanders van Maduro hebben voor morgen opgeroepen demonstraties en opnieuw de militairen gevraagd niet meer voor hem in de bres te springen.

Meer over