Leger Myanmar grijpt hard in, internet enige tijd plat

In Myanmar zijn dit weekeinde opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan. Het leger blokkeerde de toegang tot internet enkele uren, in de hoop het voor betogers moeilijker te maken te communiceren. Vanmorgen werd de toegang tot internet hersteld.

Sam de Graaff
Demonstranten in Myanmar roepen om de vrijlating van regeringsleider Aung San Suu Kyi. Beeld EPA
Demonstranten in Myanmar roepen om de vrijlating van regeringsleider Aung San Suu Kyi.Beeld EPA

Betogers in Myanmar blijven ondanks de inzet van traangas en tanks betogen tegen de militaire coup van twee weken geleden. Internationale media maken melding van protesten in onder meer de hoofdstad Nay Pyi Taw en het zuidelijk gelegen Dawei. In Yangon, de grootste en economisch belangrijkste stad van het land, zouden studenten hebben geprotesteerd na de internetblokkade.

De laatste dagen neemt de repressie van het militaire regime toe. Volgens het Franse persagentschap AFP hebben veiligheidsdiensten gisteren in het noorden van het land het vuur geopend op betogers. Het is onduidelijk of daarbij met scherp is geschoten. Ook is het aantal arrestaties de laatste dagen flink opgeschroefd: zeker vierhonderd mensen zijn inmiddels opgepakt, onder wie artsen, ambtenaren en andere deelnemers aan stakingen en demonstraties.

Rohingya

De protesten in Myanmar houden inmiddels al negen dagen aan. Demonstranten betogen tegen de militaire staatsgreep van begin deze maand. Daarbij werd de kort daarvoor herkozen regering afgezet, omdat er volgens opperbevelhebber Min Aung Hlaing massaal fraude zou zijn gepleegd bij de verkiezingen.

De verkozen leider Aung San Suu Kyi (75) werd tijdens de coup gearresteerd en zit nog altijd vast. Aanvankelijk zou de voormalig Nobelprijswinnaar vandaag worden voorgeleid – Suu Kyi wordt ervan beschuldigd dat ze zes walkie-talkies illegaal het land in heeft gesmokkeld – maar de zitting is verschoven naar woensdag.

Tatmadaw

Ook in 1998 en 2007 kwam de bevolking van Myanmar in opstand tegen het leger, de Tatmadaw. Het leger, dat in 1962 via een staatsgreep aan de macht was gekomen, leverde pas in 2011 een deel van zijn macht in. Langzaam werd vervolgens de weg naar meer democratie ingezet.

Suu Kyi was het gezicht van die democratische ontwikkelingen, en is binnen Myanmar nog altijd ontzettend populair. Ook in het buitenland werd zij aanvankelijk geroemd vanwege haar verzet tegen het totalitaire regime: in 1991 ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede. De laatste jaren kwam ze internationaal echter onder vuur te liggen, omdat ze te veel in de pas zou lopen met de militairen. Met name dat ze niet opkwam voor de vervolgde islamitische Rohingya in het land, werd haar kwalijk genomen.

In de grootste stad Yangon (het voormalige Rangoon) verschenen tanks op straat. Beeld AFP
In de grootste stad Yangon (het voormalige Rangoon) verschenen tanks op straat.Beeld AFP
Meer over