Lage opkomst bij verkiezingen Afghanistan

Bij de presidentsverkiezingen in Afghanistan zijn ondanks massale dreigingen van de Taliban zware aanslagen uitgebleven. Niettemin vielen er volgens verklaringen van ambtenaren in verschillende provincies minstens drie doden, terwijl nog eens 44 mensen gewond raakten.

ANP
null Beeld EPA
Beeld EPA

Verkiezingswaarnemers meldden zaterdag problemen met kieslijsten en de meeste provincies rapporteerden een lage opkomst. De intimidatietactieken van de islamistisch-militante Taliban hebben mogelijk gewerkt, denken zij.

De slachtoffers vielen onder meer door een bomexplosie in een stemlokaal in de oostelijke provincie Nangarhar. Daarbij viel één dode. In de noordelijke stad Kunduz viel een dode toen een raket vlakbij een stemlokaal insloeg. In Kandahar in het zuiden ontplofte een bom in een moskee die als stembureau dienst deed. Politie en leger hebben in deze stad sinds vrijdagavond meer dan dertig keer explosieven gevonden en onschadelijk gemaakt volgens de autoriteiten.

2 miljoen stemmen

Meer dan 9,6 miljoen mensen in Afghanistan konden deze zaterdag naar de stembus gaan om een nieuwe president te kiezen. Een deel van de hoofdstad Kabul was op slot uit angst voor aanslagen. De Taliban hebben met zelfmoordaanslagen en raketaanvallen gedreigd. Uit voorzorg waren er 100.000 militairen en agenten op de been.

Vanwege de slechte veiligheidssituatie, teleurstelling over de regering en het gebrek aan vertrouwen in verkiezingen voorspelden Afghaanse experts dat slechts 1,5 miljoen mensen zouden stemmen. Een verslaggever van het lokale tv-kanaal ToloNews meldde dat volgens voorlopige statistieken van de Independent Electoral Commission (IEC) minder dan 2 miljoen mensen hadden gestemd. Officiële cijfers zijn er ​​nog niet.

Resultaten 19 oktober

De huidige president Ashraf Ghani hoopt op een tweede termijn van vijf jaar. Zijn grootste uitdager is Abdullah Abdullah. Achttien andere kandidaten doen ook mee, maar de verwachting is dat zij geen kans maken.

Voorlopige resultaten worden op 19 oktober verwacht. Als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen in de eerste stemronde haalt, moeten de twee best geplaatste kandidaten het tegen elkaar opnemen. Dit zal waarschijnlijk eind november plaatsvinden.

Meer over