Plus

Kritiek op groot verjaardagsfeest Obama: ‘Waarom niet alleen taart eten met gezin?’

Barack Obama viert zijn zestigste verjaardag met 475 gasten. Dat leidt in de Verenigde Staten tot gefronste wenkbrauwen. Is dat wel verstandig nu de pandemie weer oplaait?

Karlijn van Houwelingen
Het aangekondigde verjaardagsfeest van Barack Obama stuit op kritiek. Beeld Getty Images
Het aangekondigde verjaardagsfeest van Barack Obama stuit op kritiek.Beeld Getty Images

Oud-president Obama is woensdag jarig. Vrijdag houdt hij een groot feest in de tuin van zijn huis in Martha’s Vineyard, een eiland in de staat Massachusetts dat geldt als populair vakantieoord voor bemiddelde Amerikanen.

Onder de 475 gasten zijn onder anderen talkshowkoningin Oprah Winfrey en steracteur George Clooney. Nieuwssite Axios weet te melden dat 200 personeelsleden zijn ingehuurd voor het feest. “Het wordt groot,” zegt een bron van nieuwssite The Hill.

De gasten is gevraagd zich te laten vaccineren en moeten zich laten testen op corona, volgens Axios. Een ‘covid-coördinator’ zou toezien op het naleven van de veiligheidsvoorschriften. Maar nu het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten weer oploopt, reageren veel Amerikanen geïrriteerd op Obama’s verjaardagsplannen.

Taart eten

Millennialmagazine Mic.com vraagt zich af: ‘Waarom niet gewoon taart eten met je vrouw en kinderen en het daarbij laten?’ De rechtse politiek commentator Lisa Boothe noemt het een ‘superspreading-evenement’. ‘Je kunt wel zien hoeveel zorgen hij zich maakt om corona en de deltavariant,’ sneert collega Dinesh D’Souza op Twitter.

Niet ver van Martha’s Vineyard, in Provincetown, ontstond een corona-uitbraak tijdens vieringen van Onafhankelijkheidsdag op 4 juli. Het CDC, het Amerikaanse equivalent van het RIVM, besloot daarom ook gevaccineerde Amerikanen in hoogrisicogebieden weer te vragen om mondkapjes te dragen. Martha’s Vineyard valt daar niet onder, maar Massachusetts adviseert gevaccineerde inwoners wel om binnen weer mond-neusmaskers te dragen als ze kwetsbaar zijn of kwetsbare mensen in hun omgeving hebben.

Geen goed idee

De directeur van het National Institutes of Health, Francis Collins, liet vorige week nog op CNN merken dat grote feesten geen goed idee zijn. Op een kleine bijeenkomst met zes of acht ingeënte mensen zijn mondkapjes niet nodig, vond hij. “Maar als er honderd mensen waren – hoe ga je zeker zijn van ieders vaccinatiestatus?”

Grote afwezige op het verjaardagsfeest: zittend president Joe Biden, die eerder als rechterhand van Obama diende. “Hoewel president Biden dit weekend niet aanwezig kan zijn, kijkt hij ernaar uit om binnenkort bij te praten met voormalig president Obama en hem op gepaste wijze te verwelkomen in de club van zestigplussers,” meldde zijn woordvoerder.

Meer over