Plus

Kort wetenschapsnieuws

Het Parool

Derde planeet gevonden rond nabije ster

Portugese astronomen hebben een derde planeet ontdekt rond Proxima Centauri. Dat is na de zon de ster die het dichtst bij de aarde staat. De planeet, die Proxima d wordt genoemd, is ongeveer twee keer zo zwaar als Mars en vervolmaakt zijn baan rond de ster in ruim vijf dagen. Hij is daarmee veel lichter en sneller dan de andere twee planeten die rond de ster draaien. De astronomen vonden de planeet door met de Very Large Telescope in Chili te meten hoe Proxima Centauri wiebelt onder de aantrekkingskracht van de planeten die eromheen draaien. Proxima d bevindt zich in de leefbare zone: het gebied rond de ster waarin water vloeibaar kan zijn.

Twee bliksems gemeten met recordomvang

Onderzoekers hebben de langste en langstdurende bliksemschichten ooit gemeten. De langste schicht was in april 2020 te zien in het zuiden van de VS en had een lengte van 768 kilometer. De langstdurende bliksemschicht werd gezien in juni 2020 boven Uruguay en Argentinië en duurde 17 seconden. De schichten zijn vanuit de ruimte door satellieten geregistreerd. Beide metingen zijn nu officieel bevestigd door de Wereld Meteorologische Organisatie. Dat beide records redelijk recent zijn vastgesteld, kan erop wijzen dat onweersbuien steeds extremer worden. Het kan echter ook het gevolg zijn van verbeterde meetinstrumenten.

Computermodel voorspelt gedrag reizigers

Britse onderzoekers hebben een computermodel gemaakt dat laat zien hoe een meute treinreizigers zich in de spits op een station gedraagt. Ze maakten het model op basis van voorspellingen over hoe iemand handelt wanneer die door een menigte wordt omringd. Het model neemt onder andere mee hoe iemand reageert op ‘indringers’: mensen of voorwerpen die zich in één rechte lijn door de massa wurmen. Het model bleek diverse groepsgedragingen goed na te bootsen, zoals de neiging van mensen om bij de deuren van een trein samen te drommen. Het model zou kunnen helpen publieke ruimtes veiliger te maken.

Meer over