PlusNieuws

Kort nieuws

Het Parool

Haags raadslid Van Doorn niet meer verdacht in ‘zaak-Rutte’

Arnoud van Doorn, de fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid, geldt niet langer als verdachte in de zaak waarvoor hij zondag in Den Haag werd opgepakt. Hij werd verdacht van een poging ‘inlichtingen te verschaffen om een ernstig misdrijf voor te bereiden’. Doelwit van het niet nader gespecificeerde misdrijf zou demissionair premier Mark Rutte zijn. Van Doorn werd aangehouden door de beveiligers van Rutte, die werken voor de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, omdat hij ‘verdacht gedrag in de nabijheid van de premier’ had vertoond.

Hoogste Europese bergtop Mont Blanc is bijna een meter gekrompen

De hoogste bergtop van West-Europa, de Mont Blanc, is ongeveer een meter kleiner geworden sinds de laatste meting in 2017. Het ‘dak van Europa’ in de Alpen is nu nog 4807,81 meter. In 2017 was dat 4808,72 meter. Ongeveer dertig onderzoekers klommen halverwege deze maand de berg op om er metingen te doen. Het meten wordt moeilijk gemaakt door de dikke laag eeuwige sneeuw, die meetelt in de metingen. Die ijzige sneeuwlaag blijft het hele jaar liggen. De dikte van deze laag fluctueert, waardoor ook de hoogte van de Mont Blanc blijft schommelen.

Franse ex-president Sarkozy schuldig bevonden aan illegale financiering

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is schuldig bevonden aan illegale financieringspraktijken tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012, heeft een rechter in Parijs bepaald. De 66-jarige politicus hield tijdens het proces vol van niets geweten te hebben. Aan zijn herverkiezingscampagne was 20 miljoen euro meer uitgegeven dan toegestaan. Ook was met rekeningen gesjoemeld. In maart werd Sarkozy al veroordeeld voor corruptie. Daar kreeg hij drie jaar cel voor, met twee jaar voorwaardelijk, maar is in beroep gegaan tegen het vonnis.

Meer over