Plus

Kim Jong-un bouwt mythische stad voor vader

Kim Jong-un laat een stad in Noord-Korea herbouwen, om de mythes rond zijn grootvader en vader te ondersteunen.

Het Parool
Kim Jong-un Beeld AP
Kim Jong-unBeeld AP

Terwijl veel Noord-Koreanen honger lijden, spaart leider Kim Jong-un kosten noch moeite voor een megalomaan prestigeproject. In het afgelegen en dunbevolkte noorden van het land wordt een stadje opnieuw opgebouwd door duizenden arbeiders en soldaten. Samjiyon krijgt onder meer een museum voor de revolutie, een wintersportcomplex, ­hotels, fabrieken voor de verwerking van bosbessen en aardappelen, een spoorlijn en tienduizend appartementen.

Straks zijn er in Samjiyon genoeg huizen voor alle inwoners van het omliggende district, waar circa 25.000 mensen wonen. Dit is dan ook geen gewone uithoek van de communistische politiestaat, maar een ­mythisch gebied voor de familie Kim en dus voor het regime. Op enkele tientallen kilometers van Samjiyon ligt de berg Paektu. De hoogste piek van het Koreaanse schiereiland wordt zowel in het noorden als het zuiden gezien als spirituele geboorteplaats van de natie en ook genoemd in de volksliederen van beide landen.

Op inspectie

In een eenvoudige blokhut op de flanken van Paektu kwam volgens de officiële Noord-Koreaanse lezing in 1942 Kim Jong-il ter wereld, de vader van de huidige leider. Ondertussen leidde aartsvader Kim Il-sung vanuit het berggebied het verzet tegen de Japanse bezetter. Volgens buitenlandse historici verbleven de Kims in die periode in de toenmalige Sovjet-Unie, maar Noord-Korea ontkent dat.

Kim Jong-un gaat geregeld op reis om de bouwactiviteiten in Samjiyon te inspecteren. Daarbij hamert hij vooral op de kwaliteit van de gebouwen en de infrastructuur. Het officiële persbureau KCNA waarschuwde Kim dat ‘het volk en de toekomstige generaties’ zullen klagen als de gebouwen ‘van buiten geweldig zijn maar armzalig van binnen’.

Het is eerder gebeurd dat Noord-Korea in korte tijd indrukwekkende bouwwerken uit de grond stampte, die dan nutteloos bleven staan omdat er geen elektriciteit was of geen goede wegen. Ook in de buurt van Samjiyon zijn veel wegen nog altijd onverhard.

Pyongyang heeft niet bekendgemaakt wat de wederopbouw van Samjiyon kost. Het moet klaar zijn in oktober 2020, als Noord-Korea de 75ste verjaardag van de revolutie viert.

Meer over