Nieuws

Kantoor anti-abortusorganisatie VS in brand gestoken

Het kantoor van een anti-abortusorganisatie in de Amerikaanse staat Wisconsin is zondag in brand gestoken, meldt de politie van de stad Madison.

Het Parool
Brandschade in het kantoor van de anti-abortusorganisatie Wisconsin Family Action in Madison (Wisconsin). Beeld AP
Brandschade in het kantoor van de anti-abortusorganisatie Wisconsin Family Action in Madison (Wisconsin).Beeld AP

Volgens een verklaring van anti-abortusorganisatie Wisconsin Family Action werd er ook een graffiti-tekst op het kantoor achtergelaten: ‘Als abortussen niet veilig zijn, zijn jullie dat ook niet.’ Volgens de organisatie zit een ‘linkse anarchistische groepering’ achter de brandstichting.

De politie zegt dat er een molotovcocktail het gebouw in is gegooid, maar dat die niet is ontvlamd. Zij stelt dat het erop lijkt dat daarna, als reactie op die mislukte aanval, alsnog brand is gesticht. Volgens de politie kon de brandweer de brand snel blussen. Zij wees, anders dan Wisconsin Family Action, nog geen verdachten aan en liet weten dat er bij het incident geen gewonden zijn gevallen.

De brandstichting komt een paar dagen nadat een ontwerpbesluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof uitlekte. Daaruit bleek dat het hof de historische uitspraak Roe versus Wade uit 1973 wil terugdraaien. Die uitspraak garandeert het grondwettelijk recht op abortus in de Verenigde Staten.

De tekst die de vermoedelijke daders op het kantoorpand hebben gekalkt. Beeld via REUTERS
De tekst die de vermoedelijke daders op het kantoorpand hebben gekalkt.Beeld via REUTERS
Verbrande en beschadigde boeken in het kantoor van de organisatie. Beeld via REUTERS
Verbrande en beschadigde boeken in het kantoor van de organisatie.Beeld via REUTERS
Meer over