‘Kans dodelijk ongeluk e-bike driemaal hoger’

De kans op een dodelijk verkeersongeluk is in Duitsland op een elektrische fiets driemaal zo groot als tijdens een tocht op een gewone fiets.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Die risico-inschatting hebben deskundigen van de verzekeraar Allianz becijferd, op basis van ongevalsstatistieken en de mobiliteitscijfers van het Duitse ministerie van Verkeer.

Het grotere overlijdensrisico blijft niet alleen beperkt tot oudere gebruikers van e-bikes. “In alle leeftijdscategorieën is de kans op een dodelijk ongeluk met een elektrische fiets de afgelopen vijf jaar driemaal zo groot geweest als op een gewone fiets,” zegt Jörg Kubitzki, ongevalsonderzoeker bij de grootste Europese verzekeraar.

Van de 77 miljoen fietsen in de Bondsrepubliek worden er slechts vier miljoen deels elektrisch aangedreven, iets meer dan 5 procent. Bij dodelijke verkeersongelukken op de fiets is in bijna 18 procent van de incidenten een elektrische fiets betrokken.

In Hamburg kwam zaterdag een man om het leven na een ongeluk met zo’n snelle S-Pedelec, die snelheden tot 45 km/u kan bereiken. De man werd na zijn val nog gereanimeerd, maar hij overleed even later in een ziekenhuis. De politie in Hamburg doet onderzoek naar de oorzaak.

Meer over