Kamer wil dat kabinet niet instemt met verdrag EU en China

De Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet voorlopig niet instemt met het investeringsverdrag tussen de Europese Unie en China. De regering in Peking moet eerst beloven dwangarbeid tegen te gaan.

ANP
Katoenveld in Xinjiang, China Beeld VCG via Getty Images
Katoenveld in Xinjiang, ChinaBeeld VCG via Getty Images

Een meerderheid steunde woensdag een motie van scheidend Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie). Het CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP, SGP en 50Plus schaarden zich achter de motie.

China ligt al langer onder vuur vanwege de onderdrukking van de Oeigoeren, een moslimminderheid in de noordwestelijke autonome regio Xinjiang. Ongeveer een miljoen Oeigoeren verblijven in zogenoemde ‘heropvoedingskampen’. Er wordt melding gemaakt van dwangarbeid en gedwongen sterilisatie.

Xinjiang is de belangrijkste katoenregio van China. De Kamer vroeg het kabinet eerder al Nederlandse kleding- en textielbedrijven aan te moedigen zich terug te trekken uit Xinjiang. Ook spraken de volksvertegenwoordigers uit dat er volkerenmoord wordt gepleegd op de Oeigoeren, tot woede van China.

Sanctielijst

Het investeringsverdrag tussen Brussel en Peking kwam er na zeven jaar onderhandelen. Maar voordat Nederland met dit verdrag instemt moet de Chinese regering eerst vier conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie ratificeren, vindt de Kamer. Die conventies hebben betrekking op de vorming van vakbonden, het afsluiten van cao’s en dwangarbeid.

Dinsdag kwam naar buiten dat D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma en de Nederlandse EU-ambassadeur Delphine Pronk door de Chinese regering op een sanctielijst zijn geplaatst. Ze mogen het land niet meer binnen. De lijst is een reactie op het besluit van de EU om China strafmaatregelen op te leggen vanwege de behandeling van de Oeigoeren.

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft bij de Chinese ambassadeur in Den Haag geprotesteerd tegen het ‘onacceptabele’ besluit om Sjoerdsma te straffen. Eerder moest de ambassadeur al bij minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op het matje komen vanwege de stap tegen de D66'er.

Meer over