Kabinet wil missie in Irak voortzetten

Het kabinet wil de missie in Irak voortzetten. Daar trainen enkele tientallen Nederlandse militairen hun Iraakse collega’s. Het Iraakse parlement wil af van de buitenlandse militairen. “De Iraakse premier heeft Nederland niet benaderd om weg te gaan,” zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer.

ANP
Militairen van het Korps Commando Troepen (KCT) trainen Irakese militairen voor de strijd tegen ISIS. Beeld Sjoerd Hilckmann
Militairen van het Korps Commando Troepen (KCT) trainen Irakese militairen voor de strijd tegen ISIS.Beeld Sjoerd Hilckmann

Het vertrek van de buitenlandse troepen zou de stabiliteit van ‘zo’n cruciaal land’ volgens de bewindsman niet ten goede komen. “Onze bereidheid is om in coalitieverband te blijven.” De Nederlandse militairen maken onderdeel uit van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS.

De spanningen in Irak liepen hoog op door de Amerikaanse droneaanval waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani nabij Bagdad omkwam. De Iraniërs voerden als vergelding raketaanvallen uit op twee Amerikaanse militaire bases in Irak. Een van de aanvallen was gericht tegen een basis bij Erbil waar de meeste Nederlandse militairen verblijven.

De trainingsmissie is vanwege de gespannen situatie stilgelegd. Wanneer de militairen weer aan slag gaan, weet Blok niet. Er zijn ongeveer veertig mariniers in het noorden van Irak om daar Koerdische strijders te trainen. Drie tot twaalf commando’s trainen en adviseren Iraakse special forces bij Bagdad.

Signaal

Het Iraakse parlement nam na de liquidatie van Soleimani een niet-bindende resolutie aan waarin de demissionaire regering werd opgeroepen de buitenlandse militairen te laten vertrekken. Het was een ‘politiek signaal’ en ‘de motie is niet omgezet in beleid’, aldus Blok.

Het kabinet heeft ‘begrip’ voor de Amerikaanse aanval. Daar hebben D66, SP, PvdA en GroenLinks veel moeite mee. Zij snappen niet dat er begrip is, terwijl het kabinet geen reden heeft gekregen van de VS voor de actie. De Amerikanen beroepen zich op zelfverdediging.

Nederland stuurt ook een marineschip naar de Straat van Hormuz om de vrije doorvaart daar te garanderen. Nog voor Zr. Ms. De Ruyter vertrekt op 28 januari zal Blok de Kamer een brief sturen over de veiligheidssituatie in de regio.

Meer over