Nieuws

Kabinet doorbreekt taboe: elitemilitairen halen in stad Kabul gestrande evacués op

Nederlandse militairen gaan Kabul in om gestrande Afghanen langs de Taliban te loodsen. Eerder was dat voor het kabinet nog taboe, maar de tijd dringt: de Amerikaanse militairen vertrekken definitief komende dinsdag.

Hanneke Keultjes
Een Amerikaans militair vliegtuig met aan boord evacués uit Kabul, Afghanistan. Beeld EPA/US Air Force via DVIDS
Een Amerikaans militair vliegtuig met aan boord evacués uit Kabul, Afghanistan.Beeld EPA/US Air Force via DVIDS

Nederlandse en Afghaanse evacués hoeven niet langer op eigen kracht naar het vliegveld van Kabul te komen. Een deel van de in totaal negentig aanwezige militairen ‘assisteert de evacués om het vliegveld te bereiken’, schrijven demissionair ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Met andere woorden: Nederlandse militairen halen nu ook evacués in de Afghaanse hoofdstad op, bevestigen ingewijden. Onder andere Franse en Belgische militairen werden al de stad ingestuurd om Afghaanse helpers en eigen staatsburgers op te halen, maar het Nederlandse kabinet wilde daar eerder nog niet aan. Nederlandse militairen bleven in plaats daarvan op het vliegveld in Kabul vanwaaruit de evacuaties plaatsvinden.

Tijd dringt

De tijd begint echter te dringen voor de omvangrijke evacuatieoperatie. Nederland kan nog mensen evacueren zolang de Amerikanen het vliegveld openhouden en dat blijven zij niet heel veel langer doen. Ondanks smeekbedes van Europa en de internationale gemeenschap aan president Joe Biden om zijn troepen langer in Afghanistan te houden, houdt hij voet bij stuk: de Amerikaanse president liet dinsdag bij de G7-top weten zich aan de deadline van 31 augustus te houden, wat ook geëist wordt door de Taliban. Het risico op aanslagen op het vliegveld van Kabul en dus de daar aanwezige troepen wordt te groot.

Nederland hoopt nu dus sneller meer mensen te kunnen evacueren, door meer mensen onder militaire begeleiding naar het vliegveld te loodsen. Eerder stelde het kabinet nog dat gestrande Nederlanders en Afghaanse helpers op eigen gelegenheid naar het Hamid Karzai International Airport moesten komen. Dat bleek door de slechte veiligheidssituatie – de Taliban hebben overal checkpoints en rond het vliegveld staat een grote mensenmenigte – niet te doen.

Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten

Zaterdag werden al extra militairen naar de regio gestuurd. Destijds wilde Defensie niet zeggen om hoeveel mensen het ging. Dat blijken er nu 28 te zijn, onder wie leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Deze elitemilitairen van de Koninklijke Marechaussee worden vaak ingezet in gevaarlijke landen als Irak of Afghanistan, ook voor de beveiliging van diplomaten. Vorige week werden al 62 militairen – commando’s en mariniers – meegestuurd met het noodteam van de ambassade dat de evacuatie op het vliegveld in goede banen moet leiden.

Defensie heeft ook twee Cougarhelikopters met bemanning gereed gemaakt voor transport naar de regio, al worden die vooralsnog niet ingezet om mensen naar het vliegveld van Kabul te pendelen. Ook worden uit voorzorg extra speciale eenheden gevlogen naar een plek in de buurt van Afghanistan. Daarnaast staan in Nederland eenheden van het Korps Mariniers en de Luchtmobiele Brigade paraat als dat nodig is.

Meer over