Justitie Duitsland denkt dat Madeleine McCann dood is

Justitie in Duitsland gaat ervan uit dat de Britse Madeleine McCann dood is. De destijds driejarige peuter verdween in 2007 in Portugal waar ze met haar ouders op vakantie was. Er wordt al jaren naar het kind gezocht.

Het Parool
Kate en Gerry McCann. Beeld EPA
Kate en Gerry McCann.Beeld EPA

“Wij gaan ervan uit dat het meisje dood is”, zei een woordvoerder van het OM in Braunschweig donderdag.

Woensdag werd bekend dat een man was gearresteerd in verband met de verdwijning. De Duitse politie zoekt nu naar getuigen rond die nieuwe verdachte, die volgens Duitse en Britse media Christian Brueckner heet. De 43-jarige man, die nu officieel van moord wordt verdacht, zit in de cel voor een ander vergrijp.

Zendendelicten

Hij zou nu een celstraf van zeven jaar uit in Duitsland uitzitten voor de verkrachting van een 72-jarige Amerikaanse vrouw, schrijven Duitse media. Dat gebeurde in 2005 in Portugal, in hetzelfde dorp waar Maddie achttien maanden later met haar ouders verbleef. De man beschikt over een lang strafblad. Zo is hij al meerdere keren veroordeeld voor zedendelicten met meisjes.

Hij is wit, was in 2007 30 jaar oud maar zou er toen eerder als een 25-jarige hebben uitgezien. Hij had blond kort haar, is ongeveer 1,80 meter lang en heeft een slank postuur. De verdachte zou in zijn cel zijn verhoord door Duitse en Britse politie over de verdwijning van Maddie McCann, maar niet zijn medewerking hebben verleend.

Vakantiewoning

Op 3 mei 2007 verdween Madeleine McCann net voor haar vierde verjaardag uit de vakantiewoning in de Ocean Club in het Portugese Praia da Luz, die haar ouders hadden gehuurd. Haar ouders zaten toen met Britse vakantievrienden wat verderop te dineren. Haar ouders zijn blij met de nieuwe ontwikkelingen in de zaak. “Het enige wat we willen is dat de waarheid onthuld wordt en dat de verantwoordelijken vervolgd worden,” zo luidde hun verklaring donderdag. “We zijn blij met de oproep rond de verdwijning van onze dochter.”

Kate en Gerry McCann bedanken ook alle agenten die zijn blijven zoeken naar Maddie. “We zullen de moed nooit opgeven, maar wat de uitkomst ook is, we moeten de waarheid weten om rust te vinden.”

Chatroom

De Portugese politiechef Goncalo Amaral vertelt aan de Britse krant The Times dat de naam van de man in 2008 al in het onderzoek voorbijkwam, maar er waren destijds nog geen aanwijzingen om hem te verdenken. In 2017 dook er nieuwe informatie op. “Het lijkt er dat hij in een chatroom op internet heeft gesproken met een andere persoon over Madeleine.” Ook zou hij bij tegen een vriend hebben gezegd dat hij ‘alles weet’ over de verdwijningszaak.

De 43-jarige verdachte leefde tussen 1995 en 2007 regelmatig in de Algarve. Onder meer enkele jaren op een boerderij, enkele kilometers van Praia da Luz, waar Maddie verdween. Die boerderij huurde hij met het geld dat hij verdiende aan de koop en verkoop van oude auto’s. Maar er zijn ook aanwijzingen dat hij aan geld kwam door misdaden te plegen.

Busje

Een jaar voordat Maddie verdween, verliet hij zijn huurboerderij. De politie vermoedt echter dat hij in de buurt van het vakantieresort in Praia da Luz bleef. Hij trok rond met een opvallend Volkswagen-busje en bezat daarnaast een donkerrode Jaguar XJR6, een belangrijke aanwijzing in het politieonderzoek. De dag nadat Maddie verdween, werd zijn auto plotseling geregistreerd onder een andere naam in Duitsland terwijl die zich nog steeds in Portugal bevond. Beide auto’s werden in beslag genomen.

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte zich de avond van 3 mei 2007, toen Maddie verdween, vlakbij de badplaats in de Algarve bevond. Dat konden agenten afleiden uit een telefoongesprek dat hij iets meer dan uur voor de verdwijning van Maddie voerde. Het telefoongesprek duurde iets langer dan een halfuur en zou cruciaal kunnen zijn.

Lichaam

Christian Hoppe, van de Duitse federale recherchedienst BKA, zei eerder op televisiezender ZDF in de Duitse versie van Opsporing Verzocht dat er aanwijzingen zijn dat ze om het leven is gebracht. “Er zijn redenen om aan te nemen dat er, behalve de verdachte, nog mensen zijn die weten hoe die avond is verlopen,” zei hij. “Misschien kennen ze zelfs de plaats waar het lichaam is achtergelaten.”

Vooral de Britse pers besteedt nog altijd veel aandacht aan deze zaak, mede door de ouders van het meisje die de zoektocht naar hun dochter nooit hebben opgegeven. Er werden al eerder verdachten aangehouden die vervolgens weer werden vrijgelaten.

Meer over